Winnaars Gouden A.A.P 2017

Nieuws

Winnaars Gouden A.A.P 2017

Door: Petra Starink | 18-04-2017

De tijdelijke rechtbank Amsterdam van cepzed en Crystal Houses ontworpen door MVRDV zijn de winnaars geworden van de 10de editie van de Amsterdamse architectuurprijs de Gouden A.A.P. De prijzen werden donderdag 13 april uitgereikt tijdens de jubileumeditie van de Amsterdamse Architectuurprijs in de voormalige Bijlmerbajes. De prijs wordt sinds 2008 jaarlijks georganiseerd door Architectuurcentrum Amsterdam. De winnaars zijn gekozen uit 10 genomineerden.

Vakjuryrapport Tijdelijke rechtbank

Wanneer je als bezoeker door de Tijdelijke Rechtbank Amsterdam loopt, word je omarmd door een gevoel van rust. Zowel het exterieur als het interieur zijn eenvoudig en strak in vormgeving, in de betrouwbare stijl van cepezed, en wellicht op het eerste oog niet erg spannend. Achter deze kalme uitstraling schuilt echter een intrigerend verhaal; het gebouw is flexibel in tijd, plaats en functie. Op geen enkele manier verraadt het gebouw in de uitvoering een tijdelijke constructie te zijn: “Het is architectuur terugbrengen tot lego, maar dan wel lego van spectaculaire, hoogwaardige kwaliteit”, spreekt de vakjury. 

Publieksjuryrapport Crystal Houses

Een gewaagd idee, dat in de praktijk uitstekend uit de verf komt. De gevel van glazen stenen die naar de bovenliggende verdiepingen toe in normale baksteen overgaat is meer dan een knipoog of een gimmick; zij laat zien dat een combinatie van lef en creativiteit ook in de architectuur tot nieuwe, unieke kunstuitingen kan leiden die in dit geval ook prima aansluit bij de rest van de omgeving. Toeristen die de winkel passeren houden getroffen halt en raken de glazen stenen aan, alsof ze de echtheid willen toetsen. Ook de vele foto’s die passanten ervan maken onderstrepen dat hier sprake is van een technisch hoogstandje en een echte ‘eyecatcher” voor de P.C. Hooftstraat. 

Vakjury

De vakjury bestond uit Tracy Metz (journalist/auteur), Jeroen van Schooten (architect-directeur Team V Architectuur) en Carola Hein (hoogleraar architectuur & stedenbouw geschiedenis TU Delft). De publieksjury bestond uit  Ingrid van de Grint, Jan Versteeg en Jasper Nagtzaam.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.