Winnaars Gulden Feniks 2013

Winnaars Gulden Feniks 2013

Nieuws
Door: Petra Starink | 05-06-2013

Op de PROVADA zijn de prijzen uitgereikt voor de Gulden Feniks 2013. In de categorie Gebiedstransformatie won Strijp-S in Eindhoven, Justus van Effen in Rotterdam werd onderscheiden met de eerste prijs in de categorie Renovatie en het Metaforum in Eindhoven kreeg een prijs voor de categorie Transformatie. De gulden feniks is de enige prijs exclusief voor de bestaande gebouwde omgeving.

Dit jaar was er een recordaantal inzendingen voor de Gulden Feniks, namelijk 92. De jury hanteert bij de beoordeling van de projecten de volgende criteria: duurzaamheid, sublimatie, economie, innovatie en maatschappelijke meerwaarde.

Winnaar Gebiedstransformatie: Strijp-S, Eindhoven

In Eindhoven heeft men volgens de jury van de Gulden Feniks ‘opnieuw het licht gezien’. Want ondanks de economische crisis gaat de transformatie van het voormalige Philipsterrein tot de innovatieve en creatieve wijk Strijp-S gestaag door.

Philips besloot eind jaren negentig haar industriegebied Strijp S af te stoten. Dit 27 hectare metende terrein, met zijn centrale ligging binnen de ring van Eindhoven en tegen het centrum aan, leende zich uitstekend voor een binnenstedelijke transformatie. Koninklijke Volker Wessels Stevin won de pitch met het beste ontwikkelingsplan. De samenwerking kreeg vorm in een publiek-private constructie, waarmee Eindhoven een unieke kans kreeg om historisch erfgoed met hoogstedelijke allure nieuw leven in te blazen. Strijp-S moet een nieuw creatief centrum voor de stad worden. Met design, innovatie en technologie als verbindende factor tussen de High Tech Campus Eindhoven (technologie) en de Technische Universiteit Eindhoven.

Initiator: Gemeente Eindhoven en KVWS, samenwerkend in Park Strijp Beheer. Overige partners zijn Stichting Trudo, Woonbedrijf, Spoorzone BV (Volker Wessels, 3W, ING) en Toon de Koning Beheer.

Winnaar renovatie: Justus van Effen, Rotterdam

Michiel Brinkman, de oorspronkelijke architect van het Justus van Effenblok in Rotterdam was in 1922  zijn tijd al flink vooruit. Geen wonder dat dit monument al jaren in de top tien van belangrijkste sociale volkshuisvestingsgebouwen in de wereld staat. De verloedering die intrad in de jaren tachtig had hier bijna een eind aan gemaakt.

Totdat eigenaar corporatie Woonstad Rotterdam in 2010 koos voor een ingrijpende weg voorwaarts: herstel in oorspronkelijke staat, met het woongemak van de 21ste eeuw. Een gewaagde sprong, die echter goed uitpakte. Het resultaat is in alle opzichten van topkwaliteit, en daarmee taakstellend voor anderen. Met een ingrijpende restauratie en vernieuwing, die twee jaar duurde en € 30 miljoen kostte, heeft eigenaar Woonstad Rotterdam dit wereldberoemde monument van de volkshuisvesting succesvol in oude luister hersteld. Het complex werd opgeleverd in september 2012. De 154 vernieuwde woningen voldoen aan de modernste eisen op het gebied van wooncomfort en energieprestatie.

Opdrachtgever: Woonstad Rotterdam, Architect: Molenaar & Co Architecten, Heby Theunissen architecten, Bouwbedrijf: H.J. Jurriëns B.V.

Winnaar Transformatie: Metaforum, Eindhoven

De historische W-hal (Werktuigbouwkundehal) van de toenmalige Technische Hogeschool Eindhoven is volgens de Gulden Feniks Jury ‘met recht het kloppende hart van de nieuwe campus van de Technische Universiteit Eindhoven’. Door ingenieus gebruik te maken van de typische loopbruggenstructuur in de hal, is het bouwteam met vlag en wimpel geslaagd voor deze transformatie: de centrale functie van het gebouw wordt op zeer fraaie wijze benadrukt met behulp van spectaculaire zichtlijnen. Het nieuwe bouwdeel voor de faculteit Wiskunde & Informatica omvat 16.000m2 vloeroppervlak, en lijkt als een massief metalen blok boven het kenmerkende dambord dak van de hal te ‘zweven’. Dat komt door de zeer subtiele draagconstructie van slechts twintig ranke stalen kolommen, die op inventieve wijze door de bestaande hal heen steken. Niet alleen architectonisch, maar ook technisch is dit project een hoogstandje. De slanke staalconstructie van de bovenbouw staat volledig los van de constructie van de hal. Een nieuwe kelderverdieping bevat een deel van het programma van de bibliotheek en herbergt alle installaties voor de onderbouw. Daarnaast fungeert deze ruimte als gedeeltelijke compensatie van het gewicht van het nieuwe faculteitsgebouw. De installatieruimten in de kelder ‘voeden’ de nieuwe eerste verdiepingsvloer, waarin alle luchtkanalen en andere gebouwinfrastructuur zijn verwerkt. Zo kon het transparante dak vrij blijven van kanalen en is de oorspronkelijke fragiliteit behouden.

Opdrachtgever: TU Eindhoven, Dienst huisvesting, Architect: Ector Hoogstad Architecten, Bouwbedrijf: Hurks Bouw Zuid.

Jaarboek

Alle inzendingen voor de Gulden Feniks 2013 zijn opgenomen in het Jaarboek Gulden Feniks 2013. Dit kunt u voor € 25,- bestellen via de website van het Nationaal Renovatie Platform.

Een verslag van de prijsuitreiking is te vinden op de site van De Gulden Feniks.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.