Winnaars Nederlandse Bouwprijs 2017

Nieuws

Winnaars Nederlandse Bouwprijs 2017

Door: Petra Starink | 06-02-2017

Het hoofdkantoor van a.s.r. in Utrecht naar ontwerp van Team V architectuur en Rivierpark Ruimte voor de Waal zijn de grote winnaars van de Nederlandse Bouwprijs 2017 in de categorie Gebouwen en Civiele Kunstwerken. RobotArchitectuur won in de categorie Bouwmaterialen & systemen, en in de categorie Talent met toekomst ging de prijs naar Faidra Oikonomipoulou & Telesilla Bristogianni.  De publieksprijs was voor het 4e Gymnasium van Paul de Ruiter Architects. De prijzen werden uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Bouw.

Winnaar in de categorie Gebouwen : Renovatie Hoofdkantoor a.s.r. van team V Architectuur

Het hoofdkantoor van a.s.r. in Utrecht is volledig gerenoveerd naar ontwerp van Team V Architectuur. Verantwoord energiegebruik en duurzaamheid staan hierin centraal. Het kollossale jaren zeventig kantoorgebouw van maar liefst 86.000 vierkante meter voldoet volledig aan de huidige maatstaven van duurzaamheid, comfort en uitstraling. De nieuwe klimaatgevel, vides en wintertuinen zorgen voor een inspirerende werkomgeving met veel daglicht.

Winnaar in de categorie Bouwmaterialen & systemen: RobotArchitectuur van Studio RAP  

In het Innovation Dock te Rotterdam is het eerste door robots gefabriceerde gebouw van Nederland opgeleverd. Het jonge ontwerp- en fabricagebureau Studio RAP verzorgde hiervoor het gehele bouwproces; zowel het ontwerp, de engineering als de productie en bouw van dit bijzondere bouwwerk. Het gebouw, dat 130 vierkante meter beslaat, omvat een kantoor, presentatieruimte en een trainingscentrum. Het geheel wordt overspannen door een uitgesproken houten dak, bestaande uit 225 unieke houten elementen, die ruim acht meter overspant. Het gewelf rijst spectaculair op vanuit een decentraal gepositioneerde kolom die in één beweging overvloeit naar de dakconstructie.

Winnaar in de categorie Civiele kunstwerken: Rivierpark Ruimte voor de Waal van Projectorganisatie Ruimte voor de Waal, gemeente Nijmegen 

Nijmegen was één van de 34 projecten van het programma Ruimte voor de Rivier met een immens probleem: hier lag de rivier midden in een woongebied in een smal winterbed ingeklemd tussen de dijken. Tussen Nijmegen en Lent maakt de Waal een scherpe bocht. Het winterbed van de rivier is hier erg smal. Bij extreem hoogwater kon de rivier in deze flessenhals het water nauwelijks nog kwijt. Het project Ruimte voor de Waal heeft dit probleem opgelost. De dijk bij Lent werd 350 meter landinwaarts verplaatst.
Winnaar in de categorie Talent met Toekomst: kandidaten Faidra Oikonomipoulou & Telesilla Bristogianni van TU Delft 

Het verhaal over hoe de gevel uit glazen blokken tot stand is gekomen leest als een spannend (bouwtechnisch) avontuur. Dit project heeft veel kennisvermeerdering opgeleverd, mede dankzij de TU Delft. Beide dames hebben zich op jonge leeftijd al onderdeel gemaakt van een ontwikkeling van een nieuwe toepassing voor een bestaand materiaal.

De Nederlandse Bouwprijs

Stichting De Nederlandse Bouwprijs reikt sinds 1991 deze onafhankelijke prijs één keer in de twee jaar uit. De stichting wil de kwaliteit en het onderscheidend vermogen van de bouw bevorderen én het veelzijdige bouwtalent in Nederland stimuleren.

Beeld: De Nederlandse Bouwprijs

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.