Winnaars NRP Gulden Feniks 2019

Nieuws

Winnaars NRP Gulden Feniks 2019

Door: Petra Starink | 26-06-2019

De winnaars van de NRP Gulden Feniks 2019 zijn bekend. Tijdens de Nationale Renovatie- en Transformatiedag op 25 juni werden de prijzen uitgereikt aan opdrachtgevers, ontwerpers en bouwpartijen van drie winnaars: de LocHal in Tilburg, de Stationsrenovatie Metro Oostlijn in Amsterdam en, als wildcard, de Kijkkoepel Fort bij Krommeniedijk in Uitgeest. Drie projecten werden genomineerd: het Eiffelgebouw in Maastricht, Innovation Powerhouse in Eindhoven en SWEETS hotel in Amsterdam.

NRP Gulden Feniks

De NRP Gulden Feniks wordt jaarlijks uitgereikt door NRP Platform voor transformatie en renovatie aan de meest excellente voorbeelden van renovatie- en transformatieprojecten. De 79 projecten die voor de editie 2019 werden ingediend tonen de unieke mogelijkheden en grote diversiteit aan bestemmingen die bestaand vastgoed te bieden heeft.

LocHal Tilburg

De LocHal is in haar korte bestaan nu al een internationaal voorbeeld voor nieuwe stedelijke publieke programma’s, waarbij samenkomst, leren, werken, cultuur en verblijven samensmelten tot nieuwe stedelijke plekken’, zo prijst de jury het project in haar rapport. De gemeente Tilburg, initiatiefnemer van dit project, werkte samen met vele partijen: Civic Architects, Braaksma & Roos Architectenbureau, Inside Outside / Petra Blaisse, Donkergroen, Mecanoo architecten, Fontys Hogeschool voor de Kunsten, Chiron Development, Stevens van Dijck Bouwmanagers & Adviseurs, Arup, Binx Smartility, VDNDP bouwingenieurs, F. Wiggers, ABT Wassenaar, SOM= en Linneman bouw en advies. De doeken zijn gemaakt door Textiel Museum Tilburg, Seilemaaker Theatex, Gerriets Gmbh en Levtec; de glazen zaal door Zaanen Spanjers Architecten en Octatube.

Stationsrenovatie Metro-Oostlijn Amsterdam

In Amsterdam is gedurende tien jaar consistent gewerkt aan de renovatie van de verloederde metrostations langs de Oostlijn. ‘Op basis van een goede analyse zijn heldere principes tot een concept ontwikkeld, en consistent, zichtbaar en voelbaar toegepast. Dit resulteert in een project dat getuigt van zowel groot vakmanschap als bescheiden grandeur. (…) Hechte samenwerking tussen architect en aannemer heeft geresulteerd in een herkenbare metrolijn met een eigen identiteit, die het sterk gestegen aantal reizigers op een prettige manier aankan.’ Bij dit project waren Metro en Tram Amsterdam, Group A, Fabrique, Hegeman+, De Groot Installatiegroep, BeersNielsen en Atelier René Knip betrokken.

Kijkkoepel Fort bij Krommeniedijk Uitgeest

Als extra prijs werd een wildcard uitgereikt voor de Kijkkoepel Fort bij Krommeniedijk, Uitgeest: ‘De jury is onder de indruk van het optimale en fraaie resultaat dat met zeer beperkte middelen is bereikt. De architect is er in geslaagd een nieuwe typologie van de vogeluitkijkpost te maken binnen karakteristieke forten.’ Betrokken partijen waren BureauVanEig, Landschap Noord-Holland, De Mannen van Staal en De Ingenieursgroep.

Drie nominaties

Drie projecten zijn genomineerd: het Eiffelgebouw in Maastricht, Innovation Powerhouse in Eindhoven en SWEETS hotel in Amsterdam.

Alle 79 inzendingen zijn hier te bekijken.

Foto: LocHal. Arjen Veldt

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.