Winnaars woonideeënwedstrijd Casa Nova bekend

Winnaars woonideeënwedstrijd Casa Nova bekend

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 28-11-2007

De drie winnaars van de jaarlijkse woonideeënwedstrijd Casa Nova. zijn bekend. De eerste prijs van € 6.000 is gewonnen door Van Bergen Kolpa Architecten uit Rotterdam voor het ontwerp Westwater Stad, de tweede prijs van € 3.000 ging naar B. Simon uit Rotterdam voor het ontwerp Folding Polders en de derde prijs van € 1.000 was voor M. Heesen, T. Gillet en K. Nouwens uit Delft voor het ontwerp Mud Spa Westland. De publieksprijs ging naar DeltaSync uit Delft met het ontwerp Water-Woon-Brug.

Wonen met water
Dit jaar stond Casa Nova in het teken van het actuele thema `Wonen met Water’. Gebieden zullen in de toekomst vaker overstromen of zelfs gedurende het grootste deel van het jaar onder water staan. Omdat ruimte schaars is, zullen deze waterreservoirs gecombineerd moeten worden met andere functies, waaronder wonen. De combinatie van wonen en water vraagt om creatieve en innovatieve oplossingen.

Eerste prijs
Westwater Stad van Van Bergen Kolpa Architecten uit Rotterdam
Het winnende ontwerp van Van Bergen Kolpa Architecten voor het vestingstadje valt de jury meteen op. De jury is van mening dat het een spannend, intrigerend ontwerp is met nieuwe vormen van openbare ruimte en drijvende tuinen.

Het parkeren is heel creatief opgelost in het holle draagvermogen van een drijvend ponton. De jury kiest dit ontwerp als winnaar omdat het zeer compleet, origineel en uitdagend is. De jury vraagt zich wel af of dit concept niet te duur is om daadwerkelijk te realiseren. Klik op de foto voor een vergroting.

Tweede prijs
Folding Polders van B. Simon uit Rotterdam
Dit ontwerp vindt de jury dit geweldig; de woningen liggen verdiept in het landschap, waardoor de ecozone zijn natuurlijke kwaliteiten behoudt. Het ontwerp is heel sterk, er zitten meerdere woningtypen in; er moet nog wel goed naar de plattegronden gekeken worden of het ook werkt voor bewoners.

Het spannende ontwerp doet echt iets voor het gebied door woningen en landschap één te maken. Het ontwerp maakt wel nieuwsgierig naar de verdere uitwerking tot woningen met plattegronden, doorsneden en woonkwaliteiten. Klik op de foto voor een vergroting.

Derde prijs
Mud Spa Westland van M. Heesen, T. Gillet en K. Nouwens uit Delft
Het idee is op een verleidelijke manier verbeeld. Er is aansluiting met de omgeving en hiermee is ook iets nieuws gedaan in de vorm van “modder” gezondheidsbaden. Het is een heel “catchy” en intrigerend ontwerp, vindt de jury. Het Nieuwe Water moet een speciaal woongebied worden. Door er modderbaden in te plaatsen wordt het gebied ‘op de kaart gezet’. De jury besluit dit ontwerp de derde prijs te geven, aangezien het nog niet zo ver uitgewerkt is. Klik op de foto voor een vergroting.

Publieksprijs
Dit jaar was het voor het eerst mogelijk via internet te stemmen op de genomineerde ontwerpen. Het ontwerp Water-Woon-Brug van DeltaSync uit Delft won met 46 procent van de stemmen overtuigend de publieksprijs. De jury vond dit ontwerp heel mooi weergegeven: er wordt echt iets toegevoegd. Door de creatie van de brug wordt de ruimte op meerdere niveaus gebruikt, het ontwerp creëert een nieuwe route door de Poelpolder.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.