Het ontwerpteam onder leiding van NOAHH | Network Oriented Architecture en Braaksma & Roos Architectenbureau is geselecteerd voor het ontwerp van de Christelijke Scholen Gemeenschap (CSG) Reggesteyn in Nijverdal. De beide vestigingen van CSG Reggesteyn zullen samengaan in een uitnodigende, natuurinclusieve en duurzame schoolcampus aan de Noetselerbergweg. De oplevering van de campus staat gepland voor eind 2023.
Energie-neutrale campus
In deze schoolcampus krijgen meerdere leerpaviljoenen, verspreid over het hele perceel, een plek middenin de weelderige groene omgeving. De campus wordt verbonden met het heidelandschap van de Sallandse heuvelrug en het dorp Nijverdal, en is de gehele campus met zorg, op kleinschalige wijze, ingepast in de omliggende omgeving. Deze nieuwe circulaire typologie geeft de mogelijkheid om verder te bouwen aan de campus en paviljoenen te transformeren bij veranderend gebruik in de toekomst. Wij streven naar een zelfvoorzienende, energie-neutrale campus, met een minimum aan toegevoegde installaties.
Cocon-vormige leerpaviljoenen
De cocon-vormige leerpaviljoenen beschikken over een eigen programma en zijn praktijk- en theoriegerichte, multifunctionele plekken. Ook zijn er individuele werkplekken in stiltezones. Door de paviljoenen te verbinden ontstaat een sociaal hart waar ontmoeting en kennisuitwisseling gestimuleerd wordt. Het natuurinclusieve karakter van de school maakt het een dynamische plek waar leerlingen bijvoorbeeld zelf hun eigen lunch kunnen oogsten uit de gezamenlijke moestuin. De ontwikkeling van de leerling staat hierin centraal: de school moet een plek zijn waar je je veilig en gerespecteerd voelt.
Maatschappelijk betrokken school
CSG Reggesteyn is een maatschappelijk betrokken school waar het motief van Twentse ‘noaberschap’ – nabuurschap een belangrijke rol speelt in de visie op onderwijs: ieder kind wordt gezien en leerlingen, docenten en buurtbewoners zijn er voor elkaar als het nodig is. Deze krachtige visie op hoe je samen sterker staat sluit naadloos aan op onze eigen kernwaarden, waarbij architectuur een belangrijk maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft: het verbindt mensen met elkaar.
Er is gekozen om een leerlandschap te ontwerpen waar enerzijds een menselijke maat en een geborgen sfeer heerst, en anderzijds een open – voor de buurt toegankelijke – ruimtelijke architectuur. Door middel van multifunctionele paviljoenen die ingezet kunnen worden voor naschoolse (buurt)activiteiten willen we leerlingen laten ontdekken welke bijdrage ze kunnen leveren aan de maatschappij.
Wij vinden het belangrijk om de bestaande en bijzondere kwaliteiten van architectuur te behouden en te koesteren. Het uitgangspunt voor onze visie is ‘never demolish – re-use!’. Duurzaamheid en circulariteit is meer is dan energiebesparing: het gaat ook over het hergebruiken van wat reeds bestaat. Een respectvolle omgang met het huidige gebouw van CSG Reggesteyn ligt daarmee in het verlengde van onze toekomstgerichte ambitie.
Hergebruik materialen
Het schoolpand uit de jaren 70 heeft een duidelijk kwaliteit: een robuust exterieur met een stoere uitstraling dat versterkt wordt door de structuralistische inslag van gevelelementen. De bestaande aula is transparant en ruimtelijk opgezet. Desondanks heeft het gebouw een somber, introvert interieur met veel donkere gangen, weinig flexibiliteit in het programma, en is sterk verouderd qua technische installaties. Wij hebben een bewuste keuze gemaakt voor een duurzame transformatie van de bestaande school waarin robuuste materialen worden ingepast in het casco, en waar vrijkomende materialen uit de oudbouw worden hergebruikt in een aantal nieuwe circulaire leerpaviljoens.
Inspirerend ontwerpproces
Wij beschouwen goed opdrachtgeverschap als dé centrale pijler in het ontwerpproces, en bepalend voor het slagen van een gebouw. De hoge ambitie en proactieve inzet van CSG Reggesteyn heeft geleid tot een inspirerend ontwerpproces en tot een maatschappelijk geëngageerd en bevlogen ontwerp. Het tot stand brengen van een vooruitstrevende onderwijsvisie geïnitieerd vanuit de school met een opdrachtgever die toekomstgericht denkt, zien we als katalyserend in het realiseren van deze ontwerpvisie. ICSadviseurs is hierbij verantwoordelijk voor het project management en het gebruikersbegeleiding traject, en draagt bij aan het tot leven brengen van de ambitie van de school.
Samenwerking NOAHH en Braaksma & Roos
Gezien de specifieke vraagstelling hebben architectenbureaus NOAHH en Braaksma & Roos Architectenbureau besloten om samen te werken. NOAHH levert vanuit de ervaring in complexe gebouwen en maatschappelijke vraagstukken een betekenisvolle bijdrage. Braaksma & Roos Architectenbureau biedt een rijke expertise in contextuele herbestemmingsprojecten.
Ontwerpteam
Het ontwerpteam bundelt de benodigde kennis en ervaring van NOAHH | Network Oriented Architecture, Braaksma & Roos Architectenbureau, INNAX, MoBius en Pieters Bouwtechniek. Het team leunt op langdurige onderlinge samenwerkingsverbanden en kennis en werkten eerder nauw samen bij vergelijkbare complexe nieuwbouw en transformatie opgaves.
Beeld: NOAHH | Network Oriented Architecture
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.