Winnende projecten Mooi Nederland bekend

Winnende projecten Mooi Nederland bekend

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 19-10-2009

Voor de Innovatieregeling Mooi Nederland van het ministerie van VROM komen 26 plannen en projecten in aanmerking. In totaal is er 6,5 miljoen euro beschikbaar gesteld om de identiteit van gebieden en plekken te versterken. Voor de prijsvraag werden 222 voorstellen ingezonden, verdeeld over de thema’s: identiteit van de plek, identiteit van werklandschappen en identiteit van de stad.

De voorstellen zijn beoordeeld door een onafhankelijke adviescommissie onder leiding van Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol. De commissie heeft daarbij vooral gelet op innovatie, overdraagbaarheid, samenwerking, snelheid en doelmatigheid.

Ruimtelijke priotiteit

De Innovatieregeling Mooi Nederland is bedoeld om de identiteit van gebieden en plekken te versterken en innoverende projecten te vinden die als voorbeeld kunnen dienen voor anderen. Mooi Nederland is de belangrijkste ruimtelijke prioriteit van minister Jacqueline Cramer. Nederland heeft veel moois te bieden. Oude en nieuwe steden, Hollandse vergezichten, polderland, bos en heide.

Wonen, werken en infrastructuur eisen echter steeds meer ruimte op, waardoor de schoonheid van ons land onder druk komt te staan. Daarom wil minister Cramer slim en innovatief ruimtegebruik stimuleren, verrommeling opruimen en tegengaan en zorgen voor een mooier en duurzamer ingericht Nederland.

Publieksprijs

Tijdens de bekendmaking in De Fabrique in Utrecht kondigde Van der Pol bovendien een publieksprijs aan: burgers kunnen tot en met 31 december 2009 via www.mooinederlandprijs.nl hun stem uitbrengen op hun favoriete project. Dat project kan rekenen op een extra bijdrage van 10.000 euro, terwijl onder de inzenders 5 bijzondere prijzen worden verloot.

Een overzicht van de projecten is te vinden op www.vrom.nl/mooinederlandprijs. De volgende editie van de innovatieregeling gaat volgende voorjaar van start.

Video

De Maaslandse Dam is één van de projecten die geld krijgt uit de innovatieregeling ‘Mooi Nederland’ van het ministerie van VROM. Minister Cramer bezocht het gebied waar tot voor kort her der verspreide tuinbouwkassen stonden. Het glas is opgeruimd en heeft plaats gemaakt voor recreatie.

Bekijk hier film die door de Rijksoverheid is gemaakt naar aanleiding van de uitslag.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.