Wit terrasgebouw ‘De Bocht’

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Wit terrasgebouw ‘De Bocht’

Door: Redactie ArchitectuurNL | 14-03-2022

In opdracht van Amvest ontwierp LEVS architecten het witte terrasgebouw De Bocht. Dit gebouw met getrapte toren bevindt zich op het Cruquiuseiland in Amsterdam Oost en kent een ingenieuze stapeling van woningtypologieën. In deze stapeling passen 110 koop- en huurwoningen voor de sociale en vrije sector, 11 drielaagse stadswoningen aan de haven en 700 m2 commerciële ruimte aan de straatzijde. In de kern van het gebouw bevinden zich de drielaagse parkeergarage, bergingen en een fietsenstalling. Daarbovenop een binnentuin die voor iedereen toegankelijk is.

De Bocht is volledig uitgewerkt in BIM en loopt op tot vijftien lagen. Het plan is opgebouwd uit prefab elementen, zodat het steigerloos was op te bouwen. Alle gevelelementen – circa duizend – zijn volledig afgemonteerd in de fabriek. De helft ervan zijn sandwichelementen, compleet met beton, metselwerk, isolatie, kozijnen, glas en gevelroosters. De speciale wit-bruine baksteen refereert aan het maritieme en het industriële.

Locatie

De Bocht staat in het hart van het eiland, aan het water, naast een café, brouwerij, restaurant en toekomstige winkels. Tien jaar geleden nog was dit een leeglopend industrieel havengebied. Nu ontstaat hier een nieuwe woonwijk waar het industriële en maritieme karakter behouden is gebleven.

Verder komt de stad hier samen: van verpleger tot CEO, singles en gezinnen, sociale huurders en kopers. Iedereen kan van de kwaliteiten van Amsterdam en deze plek genieten. De Bocht is hiermee een antwoord op de vraag hoe we dicht op elkaar kunnen wonen en toch leefbare, gelijkwaardige buurten met mooie, eigentijdse gebouwen krijgen.

Licht en ruimte

In het woongebouw is veel aandacht besteed aan lichte, ruime entrees en slimme verbindingen van de gedeelde ruimtes voor alle bewoners; bijvoorbeeld de binnentuin, de haven, de garage en de fietsenstalling. De ingangen in de toren en aan het water hebben hoge vides met veel glas terwijl in de toren een vide vier verdiepingen verbindt.

Direct naast het gebouw staan twee andere ontwerpen van LEVS: De Loods en 2Peer. Elk met een eigen karakter, maar in samenhang ontworpen om zonlicht en toegang tot het water optimaal te benutten. De gestapelde terrassen van De Bocht prijken als een rots boven de omgeving uit.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.