Wonen in Battersea Powerstation

Wonen in Battersea Powerstation

Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 01-04-2014

Er zijn al vele plannen gemaakt voor herontwikkeling van de monumentale Battersea kolencentrale in Londen, die in 1983 haar deuren sloot. Waren er aanvankelijk plannen voor afbraak, inmiddels heeft het gebouw een beschermde status. De projectontwikkelaar die het enorme gebouw gaat verbouwen, heeft 28 maart de plannen – en prijzen – voor de 254 luxueuze appartementen gepresenteerd.

Icoon

De Battersea-centrale op de zuidoever van de Theems is in twee fases gebouwd naar een ontwerp uit 1930 van architect Giles Gilbert Scott. Het was geen gewone kolencentrale maar een uitbundig design met in exterieur en interieur duidelijk art déco kenmerken. Zo waren de wanden van de control room bekleed met marmer en de vloeren met parket, en de wanden van de turbinehallen waren bekleed met gepolijste terracotta.
Het enorme bakstenen complex met de markante witte schoorstenen vormde al het decor in vele beroemde films en foto’s: Alfred Hitchcocks film ‘Sabotage’ (1936), in de Beatlesfilm Help!(1965), Quadrophenia van The Who (1973), op de hoes van het Pink Floyd-album Animals (1977), in Stanley Kubrick’s film Full Metal Jacket (1987) en recenter, in The Dark Knight (2008) en The King’s Speech (2010).

Herontwikkeling tot luxe woningen

De kolencentrale werd dertig jaar geleden gesloten en staat sindsdien leeg. Een consortium van Maleisische ondernemers wil de centrale en het omliggende gebied nu renoveren. Het plan voorziet naast woningen in winkels, kantoren, restaurants en een park. In de centrale komen 254 woningen. Een appartement met twee slaapkamers gaat 1,8 miljoen euro kosten, die met vier slaapkamers bijna 5 miljoen euro. De penthouses op de ketelkamer met uitzicht op de Theems moeten ruim 7 miljoen euro opbrengen. Op het immense dak en rond het gebouw komen tuinen.  De verkoop van de woningen begint op 1 mei. De woningen en interieurs zijn ontworpen door Michaelis Boyd Architects uit Londen, de restauratie wordt uitgevoerd naar ontwerp van Wilkinson Eyre Architects.
Het industriële karakter van het gebouw wil men behouden, o.a. door de originele muren niet te bewerken. De transformatie start in september 2014. De vier witte schoorstenen worden afgebroken en weer opgebouwd, vanwege het huidige instortingsgevaar. In 2016 staat de oplevering gepland van de eerste woningen.
Voor het gebied rondom de centrale maakte architect Rafael Viñoly het masterplan, Frank Gehry en Norman Foster ontwerpen deelplannen in het gebied. Meer informatie over de huidige plannen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.