8A Architecten ontwerpt opbouw en verbouwing jaren ‘60 bungalow

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

8A Architecten ontwerpt opbouw en verbouwing jaren ‘60 bungalow

Door: Marjolein de Wit - Blok | 12-09-2023

Kortland is een wijk ten noorden van Krimpen, gebouwd in de jaren ’60 en ’70. De stedenbouwkundige opzet karakteriseert zich door de ruime opzet met ten opzichte van elkaar verschoven woningen en typisch functionalistische architectuur met verspringende gevels en boeiboorden. In het zuidwestelijke deel van Kortland ligt de Lansing, met verschillende geschakelde bungalows naast elkaar, die aan de achterkant uitkijken op het water. Voor één van deze bungalows ontwierp 8A een opbouw.

In het begin van de 20e eeuw werd de bebouwing landinwaarts, van de dijken af, uitgebreid en verloor gemeente Krimpen aan den IJssel zijn agrarisch karakter. Op dit moment zijn er nog wel twee wijknamen die herinneren aan het meer agrarische verleden: Kortland (naar de korte landerijen vanaf de dijk gezien) en Langeland (de langere landerijen in het oostelijk gedeelte)

De bungalow voor Langeland is ontworpen voor een gezin met twee kinderen. De opgave was om de bungalow uit te breiden met een extra verdieping voor twee grotere slaapkamers met eigen badkamer en wc voor de kinderen. Daarbij moest de opbouw intern ruimtelijk verbonden zijn met de eetkamer beneden en veel licht en ruimtelijkheid toevoegen.

Volumeopbouw

8A Architecten heeft als uitgangspunt voor het ontwerp gekozen voor het doorzetten van de bestaande structuur en kwaliteit van de bestaande bungalow in de opbouw, zonder deze letterlijk te kopiëren. De karakteristieke verschuivingen van ruimten in de plattegrond van de bungalow, die ook in de stedenbouwkundige structuur van de wijk is terug te vinden, is aanleiding geweest om de opbouw in drie verschoven volumes op te delen. Gelijktijdig maakt de opdeling de opbouw visueel kleiner.

Het middelste volume vormt de kern van de opbouw met een badkamer, wc en ruime overloop met vide die via een bijzondere trap is verbonden met beneden. Aan beide kanten van de kern ligt een volume met de kinderslaapkamers en een logeerkamer. De drie volumes zijn ook in hoogte verschillend, waarbij de kern het hoogste is om de overloop extra licht en ruimtelijkheid te geven. Hierdoor valt de opbouw zo min mogelijk op om de bestaande bungalow zoveel mogelijk in ere te houden.

Wit stucwerk

Deze terughoudendheid wordt nog verder doorgevoerd doordat de gevels van de opbouw zijn uitgevoerd in wit stucwerk. De combinatie van liggende en staande raampartijen sluit aan op de bestaande architectuur, maar gedetailleerd zonder negge om de abstractie en soberheid van de opbouw te versterken. De drie liggende raamstroken van de slaapkamers hebben een dicht luik, dat naar buiten toe te openen is voor frisse lucht van buiten. De twee staande ramen creëren een doorkijk in de kern van de opbouw en verbinden de straat met de tuin.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.