Woningbouwrenovatie Amsterdam-Noord voltooid

Woningbouwrenovatie Amsterdam-Noord voltooid

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 01-12-2010

Hans van Heeswijk architecten renoveerde in Amsterdam-Noord aan het Waterlandplein drie bestaande woongebouwen met 222 woningen, waarmee ze weer voldoen aan de eisen van de toekomst. De renovaties maken deel uit van een vernieuwd Waterlandplein waar binnenkort wordt gestart met de realisatie van een nieuw woon- en winkelcentrum naar ontwerp van Atelier Pro en de Architekten Cie.

Door de aansluiting op het nieuwe winkelcentrum was het noodzakelijk om de hoofdentrees van de toren- en galerijflat te verplaatsen naar de straatzijde. Hierdoor ontstond tevens de mogelijkheid om deze lichter en ruimtelijker te maken. Door een nieuwe tweelaagse entree zijn deze nu uitnodigend en sociaal veiliger. Ook de winkelplint bij de galerijflat en de torenflat is aangepast naar een tweelaagse opzet en uitgevoerd in een donkere roodbruine metselsteen. Deze plint zal straks een naadloos onderdeel vormen van het nieuwe winkelcentrum.

Expressief
Binnenin de flat zijn de lifthallen opgeknapt en de liften stoppen nu allen op elke verdieping. De galerijgevel van de hoge galerijflat is voorzien van een glazen vliesgevel die zorgt voor extra beschutting. De ruiten daarvan zijn door Hans van Heeswijk architecten iets scheef geplaatst waardoor er kieren ontstaan voor ventilatie en wordt voorkomen dat er een glad spiegelend vlak ontstaat. De sterke structuur van de flats en het expressief maken hiervan vormde de basis voor de architectonische keuzes.

De oorspronkelijke rommelige witte spijlenhekken zijn vervangen door strakke stalen frames met transparante strekstalen hekken. Op de zonbeschenen gevels zijn de frames voorzien van elektrisch bedienbare zonwering. In plaats van willekeurige zonneschermen ontstaat nu een samenhangend beeld en krijgen functioneel zowel de woonruimtes als de balkons beschutting.

Kleurenpatroon
Achter de hekken zijn de bestaande houten puien met enkel glas vervangen voor nieuwe puien met isolatieglas, aan de balkonzijde van vloer tot plafond, wat de ruimtelijkheid van de woning en de relatie met buiten vergroot. Tevens zorgen deze voor een betere thermische en geluidsisolatie. De daken zijn opnieuw geïsoleerd en de lage galerijflat is voorzien van een mos-sedumdak. Ook de kopgevels en overige dichte geveldelen zijn geïsoleerd en voorzien van nieuwe gevelbekleding.

De kopgevels zijn bekleed met keramische tegels uitgevoerd in een strepenpatroon van verschillende kleuren. Het kleurpatroon sluit aan bij het kleurenpatroon van de nog te bouwen woontorens en versterkt de samenhang en uitstraling van het totale complex. De structuur van de flat gaf een goede basis voor een krachtige eigentijdse architectuur gebaseerd op gelaagdheid, ritmiek, dieptewerking en samenhang.



     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.