Woningen Mecanoo in Osdorp opgeleverd

Woningen Mecanoo in Osdorp opgeleverd

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 02-03-2011

De eerste sociale huurwoningen in het project Reimershoven zijn dinsdag 1 maart opgeleverd. De vernieuwing van de Reimerswaalbuurt is al enige jaren aan de gang. Na Vrankendijke en De Stadstuinen wordt nu het eerste blok van het project Reimershoven opgeleverd. Dit blok met de naam Reimerswaalhof, is ontworpen door Mecanoo architecten uit Delft. De Sint Lukasschool heeft recent al haar intrek in het gebouw genomen. Nu is het de beurt aan de bewoners van de sociale huurwoningen in de Reimerswaalhof.

In de wijk Osdorp, aan de rand van Amsterdam, is een grootscheeps stedelijk vernieuwingsproject gaande. Voor de Reimerswaalbuurt is onder supervisie van de Architekten Cie een ambitieus deelplan opgesteld, de Reimershoven. Er worden negen woonblokken gerealiseerd met daartussen brede straten en twee grote autovrije pleinen. Mecanoo heeft het eerste multifunctionele complex ontworpen, Reimerswaalhof, met een brede school, sporthal, twee peuterspeelzalen met patio, kinderopvang, een zorgsteunpunt, 51 appartementen en 21 eengezinswoningen. Daarmee krijgt de buurt goede sociale huurwoningen in een netwerk van gezellige en veilige straten, pleinen en veel openbaar groen met ontmoetingsplekken. De vruchtbare samenwerking met ontwikkelaar Ymere, het schoolbestuur, ontwerpstudio Makkink & Bey en kunstenares Elspeth Pikaar levert rijk gedetailleerde sociale woningen op, die als voorbeeld dienen voor de overige acht woonblokken.

Multifunctioneel
De maatschappelijke en sociale functies liggen in de plint van het complex. De entrees van de school, peuterspeelzaal, kinderopvang en appartementen bevinden zich aan de goed bereikbare Osdorper Ban. Het gebouw loopt van zes lagen af naar drie aan de noordzijde en sluit zo mooi aan bij het nog te bouwen woonblok aan de noordwestzijde. Aan deze kant opent het complex zich naar de groene binnenhof, dat het domein is voor bewoners en schoolleerlingen. De 51 appartementen, waaronder zestien ROWO appartementen voor mensen met een lichamelijke beperking, zijn gesitueerd in de vier verdiepingen boven de school. De 21 eengezinswoningen liggen aan de rustigere noordzijde van het complex.

Brede school St. Lukas
De glazen hoofdentree van de school biedt een transparant doorzicht naar de achtergelegen groene binnenhof. Een tweede entree ligt op het verhoogde plein aan de binnenhof en is te bereiken via een speels vormgegeven toegangshek van Studio Makkink & Bey. Een ander opvallend kenmerk zijn de lange glaspanelen in de voorgevel van de school. Leerlingen van het St. Lukas hebben teksten en tekeningen gemaakt die door kunstenares Elspeth Pikaar in de panelen verwerkt zijn. Aaneengeschakeld vormen ze een lint rondom het gebouw die de schooltijd in beeld brengt en de verbondenheid laat zien van de leerlingen met hun school en wijk. Het interieur van de school is kindvriendelijk en zorgvuldig afgewerkt, de heldere kleur groen komt in het gehele gebouw en de klaslokalen terug.

Warme uitstraling
Wat direct opvalt aan het gebouw is het rijk geschakeerde metselwerk. Half open gevels aan de binnenkant van het complex in combinatie met brede galerijen benadrukken de hoge kwaliteit van de sociale woningen. Een wisselend ritme van balkons en half verdiepte raamopeningen aan de straatzijden versterkt de levendige uitstraling.

Kunsthekwerken
Studio Makkink & Bey hebben voor de afbakening van de privéruimtes van de negen binnenhoven met de openbare ruimte kunsthekwerken ontworpen. De hekwerken zijn net als de architectuur van de gebouwen, ‘familie’ van elkaar, maar zijn niet precies gelijk. In Reimerswaalhof heeft het sculpturale antracietkleurige hekwerk twee glijbanen, die over de scheidingsgrens van openbaar en privé heen steken. De afbakening van het schoolplein is daarmee multifunctioneel, speels, zacht en sierlijk.

Aanvullende gegevens

OpdrachtgeverYmere Ontwikkeling, Amsterdam; Amsterdamse Stichting voor Katholiek Onderwijs (Asko), Amsterdam
ProjectadresOsdorperban / Reimerswaalstraat, Amsterdam, Nederland
Ontwerp2005-2007
Uitvoering2009 -2011

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.