Woningen van groen en glas in IJburg

Woningen van groen en glas in IJburg

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 19-11-2007

Vandaag ontvangt Marijke Vos, wethouder Milieu van Amsterdam, het eerste exemplaar van ´Bouwen met groen en glas´.

SIGN en InnovatieNetwerk vragen de gemeente Amsterdam om in het stadsdeel IJburg vijfduizend woningen te bouwen volgens het nieuwe bouwconcept. Dat levert een energiebesparing op van drie miljoen m3 aardgas per jaar. Het vele groen in de woningen verhoogt het comfort en de leefkwaliteit.

Extra veel glas
De woningen krijgen extra veel glas, zodat daglicht en zonne-energie optimaal kunnen toetreden. In de zomer oogst een speciaal apparaat uit de glastuinbouw de warmte van de zon; tegelijkertijd koelt de lucht daardoor af. In de winter gebeurt het omgekeerde: de geoogste warmte dient dan om de woning te verwarmen. Juist in een drukke stad als Amsterdam is het van belang om aandacht te hebben voor groen. Dat hoeft niet alleen openbaar groen te zijn. Ook in gebouwen hebben planten een bijzonder positieve uitwerking. Ze dragen bij aan een uitstekend leefklimaat: in de zomer koelen ze extra door water te verdampen en in de winter verhelpen ze daarmee een te lage luchtvochtigheid. Bouwen met groen en glas maakt gebruik van kennis uit de psychologie, de ruimtevaart en de glastuinbouw. . Vandaar dat het concept ‘Bouwen met groen en glas’ niet alleen voor rijtjeswoningen en een luxe ´Sungalow´ geschikt is, maar ook toepassingen presenteert voor kantoren, zorginstellingen en scholen.

In Amsterdam Noord wil AM één van de grootste projectontwikkelaars van Nederland, twintig drijvende woningen van groen en glas realiseren, die energie aan hun omgeving gaan leveren. In Huissen bij Arnhem verschijnt begin 2008 een luxe Sungalow, waarover provincie en gemeente reeds enthousiast zijn.

Bron: SIGN

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.