Woonblok The Row met royale buitenruimte

Woonblok The Row met royale buitenruimte

Nieuws
Door: Petra Starink | 04-10-2021

In de nieuwe Amsterdamse wijk Aan het IJ ligt The Row, een speels woonblok ontworpen op comfort en woongenot, met bij elk appartement een royale buitenruimte. Het woonblok, een ontwerp van DP6 architectuurstudio is een ranke verschijning in het statige stedenbouwkundige grid van de nieuwe wijk. 

Nieuwe wijk Aan het IJ

Het nieuwbouwproject ligt aan de Noordelijke IJ-oever op het voormalige Shell-terrein tegenover het Centraal Station. Het plan, ontworpen door Geurst & Schulze architecten heeft een hoge dichtheid en veel groen, geïnspireerd op (Amerikaanse) woonhotels uit de jaren ’30. The Row hoort bij de derde fase van het plan en deelt kavel A met The Grid, ontworpen door KCAP architecten. Op de kavel waren twee L-vormige woongebouwen voorzien rondom een groen binnengebied. Het stedenbouwkundig plan schrijft voor dat na vijf verdiepingen de gevel trapsgewijs terug moet wijken, op een aantal specifieke plekken in het gebied na. The Row is zo’n uitzondering vanwege de positionering naast een parkje.

Compacte woontorens

Het door Amvest en Ymere ontwikkelde complex omvat een grote diversiteit van 92 vrije sector huurwoningen. Comfort en woongenot stonden voorop in het ontwerp. Materialisering, indeling, buitenruimte, maar ook de schaal van het complex dragen bij aan de beleving. In plaats van één massief L-vormig volume te maken heeft DP6 er voor gekozen om twee kleinere, compacte woontorens te realiseren met elk een eigen ontsluiting. Alleen het volledig transparante entreegebied wordt gedeeld. 

Transparante balustrades

Uitzicht en zon optimalisatie van de buitenruimtes bepaalden de vorm van het woongebouw. De voor een groot deel overhoeks liggende ruime balkons geven het wooncomplex een expressieve plasticiteit. Door het slanke beton en de transparante balustrades is de binnen-buiten beleving vanuit de woningen optimaal en zorgt het voor optimale lichtinval binnenin de woningen. In het binnengebied, tussen de twee gebouwen van kavel A, ligt een parkachtige tuin die door alle bewoners gebruikt kan worden.

Fotografie: Daria Scagliola & Stijn Brakkee

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.