Woonboot van het jaar 2018

Nieuws

Woonboot van het jaar 2018

Door: Petra Starink | 20-05-2019

De Woonboot van het Jaar 2018 is toegekend aan De kleine ark van bewoners Maarten en Elize Vroegindeweij. Hun Dordrechtse nieuwbouwark, een ontwerp van Benno van Luttikhuizen (Kort Geytenbeek architecten) valt op door de bijzondere vorm. De publieksprijs ging naar woonschip Levantus van architect Egbert Duijn. De verkiezing Woonboot van het Jaar werd voor de vijfde keer georganiseerd door waterwoonplatform VLOT en laat zien hoe mooi het wonen op het water is. De prijzen werden door acteur en waterbewoner Waldemar Torenstra uitgereikt op 16 mei in Architectuurcentrum Amsterdam.

Genomineerde woonboten

In april zijn er uit 12 inzendingen 3 woonboten genomineerd. Woonschip Levantus, woonschip AM58 Concordia en woonark De kleine ark. Hieruit moest de jury een winnaar kiezen. De jury bestond uit Ingeborg van Lieshout, Niek van der Sluis, Wouter Valkenier, Renate Meijer en Peter de Winter.

Woonboot De kleine ark

Locatie: Stadswerven, Dordrecht
Architect: Kort Geytenbeek, Zierikzee
Bouwer: Domera, Gouda
‘De waterbeleving is meer dan maximaal,’ schrijft de jury over de winnende waterwoning. ‘Je wordt spectaculair verrast door een lichte, open ruimte en het buitengewone wijdse uitzicht over het Wantij naar windmolen en watertoren. Boven op de betonnen bak is buiten de kaders van een meestal rechthoekige ark gedacht. De gevouwen kap, verspringende vloeren en diagonale eiken spanten getuigen van lef en brengen vrolijkheid en warmte in de woning. Een voorbeeldig en eigenwijs drijvend huis van de toekomst waar het geweldig goed wonen is.’ De jury heeft respect voor de durf, het vertrouwen en de inzet van de Maarten en Elize. Ze hebben de vaak dwingende rechthoek van een ark doorbroken, en dat heeft volgens de jury tot een nieuwe en vrije vorm geleid. Het meest enthousiast zijn ze echter over de verrassing van het vele licht en de waterbeleving.

Publieksprijs Levantus

Locatie: Levantkade, Amsterdam
Architect: Egbert Duijn, Amsterdam
Bouwer: Werf Moed en van Gulpen, Harlingen
‘De stalen spits Levantus laat zien hoe je een haast rechttoe, rechtaan en kaal vrachtschip omtovert tot fantasierijke en in elkaar overvloeiende ruimtes. Een met veel vernuft tot gezellig huis ingedeeld schip waar de liefde vanaf spat.’

Mini-expositie bij ARCAM

Van 16 mei t/m 20 juni is er bij bij Architectuurcentrum Amsterdam een mini-expositie te zien met de 5 winnaars van de 5 afgelopen jaren en
Woonboot van het jaar 2016, Robbedoes, ligt van 31 mei t/m 7 juni aangemeerd voor de kade van Architectuurcentrum Amsterdam. Er worden speciale rondleidingen op en rond de woonboot georganiseerd.
Op donderdag 20 juni geeft architect en jurylid Wouter Valkenier een VLOT lezing over Schoonschip. Valkenier is betrokken sinds het eerste uur en bewoner van de drijvende woonwijk. Als het af is, is Schoonschip de meest duurzame drijvende woonwijk van Europa.

Meer informatie over de verkiezing Woonboot van het jaar 2018 is te vinden op de website van VLOT.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.