Woonboot van het Jaar 2019

Nieuws

Woonboot van het Jaar 2019

Door: Petra Starink | 21-09-2020

De drijvende twee-onder-een-kap woonark Schoonschip in Amsterdam heeft de Woonboot van het Jaar 2019 verkiezing gewonnen. De publieksprijs ging naar woonark Courage in Utrecht.

Jury

De jury is vol lof over de zichtlijnen in woonark Schoonschip. Die noemen ze ‘een opmerkelijke kwaliteit: in de woningen verbinden de zichtlijnen de verschillende ruimtes op een slimme manier, terwijl rondom nergens het contact met het water verloren gaat. Een ultiem voorbeeld van waterbeleving, en daar gaat het om bij wonen op het water.’

Glazen pui

De woonark maakt deel uit van de duurzame drijvende woonwijk Schoonschip. Pieter Kool en Stefanie Hakkesteegt bewonen de rechterkant van de ark met hun zoon, en aan de linkerzijde woont Irma Baars met haar dochter. John Kusters ontwierp de buitenkant; het interieur en trappenhuis zijn ontworpen door Carbon Studio uit Amsterdam. De woonwensen van beide huishoudens liepen uiteen, maar toch is het gelukt om met één set ingrediënten twee verschillende ruimtelijke karakters te ontwerpen. Beide woningen oriënteren zich op het vrije zicht over het water, en bij beide huizen is de glazen pui zó ontworpen dat de gezinnen dat water ook optimaal beleven. De zonnepanelen zijn als een soort zwevende overkapping boven de woning geplaatst, net zoals de bogen van de leuningen op alle steigers.

Trappenhuis midden in woning

Omdat Irma’s huis kleiner is, koos zij voor een ruimtelijk rationelere en overzichtelijkere opzet met zichtlijnen richting het water en de steigerkant. Opvallend is de detaillering, zoals de latten die de trap van de rest van de ruimte scheiden en over de 3 verdiepingen heen lopen. Het huis van Stefanie en Pieter is wat complexer georganiseerd, vanuit een aaneenschakeling van gedefinieerde ideale plekken en ongedefinieerde tussenplekken. Zo is bijvoorbeeld het idee ontstaan om het trappenhuis midden in de woning te plaatsen.

Publieksprijs Courage

De Utrechtse woonark Courage kreeg de publieksprijs. ‘Met zijn grote zwarte vlakken aan de wal- en waterzijde oogt de ark vrij gesloten, terwijl je eenmaal binnen nergens het idee hebt opgesloten te zitten in een zwarte doos. En dat is opmerkelijk, aldus de jury’.

Waterwoonplatform VLOT organiseert sinds 2014 de Woonboot van het Jaar verkiezing. Voor de verkiezing van 2019 zijn 3 woonboten genomineerd: woonark Van Dammewoonark Schoonschip en woonark Courage. Meer informatie over de verkiezing Woonboot van het Jaar is hier te vinden.

Fotografie: Arjan van der Vegt

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.