Wooncellen Absalon in Boijmans

Nieuws

Wooncellen Absalon in Boijmans

Door: Jacqueline Knudsen | 15-02-2012

Vrijdag 10 februari is de tentoonstelling van Absalon in het Museum Boijmans Van Beuningen geopend. Een verzameling van wooncellen, witte objecten, maquettes en films gemaakt door een kunstenaar die grote indruk maakte voor hij in 1993 op jonge leeftijd overleed.

Absalon (1964-1993) staat bekend om de neutraal wit geschilderde en geheel van hout gemaakte wooncellen, gemaakt voor zes wereldsteden; Tokio, New York, Tel Aviv, Parijs, Zurich en Frankfurt. Hij noemde ze Cellules. Museum Boijmans Van Beuningen toont een selectie van deze wooncellen tezamen met meubels, tekeningen, foto’s, films en testassemblages die eraan vooraf gingen.

Cellules
Qua vorm doen Absalons Cellules denken aan de modernistische architectuurstijl van Le Corbusier, Bauhaus, De Stijl en het Russisch constructivisme. Ze zijn echter ontdaan van hun utopische opvattingen. De wooncellen zijn gebaseerd op de afmetingen van Absalons eigen lichaam en als het ware schuilkelders voor slechts één persoon. In elke Cellule is alles voor de dagelijkse rituele handelingen tot in detail te vinden, inclusief spleetramen om ongewenste gasten in de gaten te houden. De ruimtes suggereren een behoefte naar bescherming en afscherming van het chaotische dagelijkse leven. Absalon beschrijft zijn Cellules als: “een bolwerk van verzet tegen een maatschappij die mij ervan weerhoudt te worden wat ik moet worden.”

Films
Tijdens de ontwikkeling van de Cellules begint Absalon ook te werken met film. Door zijn video’s krijgt zijn oeuvre een nieuw referentiekader. Naast het constructivisme en op geometrische principes gebaseerde architectuur, refereert zijn werk aan de body- en performancekunst van de jaren zestig en zeventig.

Rebel
Absalon is een kunstenaar wiens imposante, in korte tijd tot stand gekomen, oeuvre onder kenners zeer wordt gewaardeerd, maar die voor het grote publiek nog onbekend is. Hij werd in de jaren zestig in Israël geboren als Meir Eshel. Zijn nieuwe naam Absalon (naar de rebellerende lievelingszoon van de oudtestamentische Koning David) kiest hij in Parijs waar hij eind jaren tachtig naartoe verhuist. In Parijs leert hij andere kunstenaars kennen, studeert hij aan Institut des Hautes Etudes en Arts Plastiques en begint hij aan zijn oeuvre waarin zich in korte tijd grote ontwikkelingen voordoen. Hij raakt gefascineerd door ruimten. Zijn Cellules zijn het eindproduct. Begin jaren negentig verhuist hij naar Boulogne waar hij in een huis van Le Corbusier woont. Vijf jaar na zijn vertrek keert hij terug naar zijn geboorteland voor zijn tentoonstelling in het Tel Aviv Museum of Art. Daarna besluit hij in zijn Cellules te wonen, verspreid over verschillende steden. Absalons plan wordt nooit realiteit, hij overlijdt op 28-jarige leeftijd in Parijs op 10 oktober 1993.

De tentoonstelling is samengesteld door gastcurator Susanne Pfeffer, KW Institute for Contemporary Art in Berlijn, waar het grootste deel van de expositie eerder te zien was.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.