Wooncomplex Egodom

Nieuws

Wooncomplex Egodom

Door: Petra Starink | 14-01-2019

In het noordoosten van Moskou realiseerde Sergey Skuratov Architects twee luxe woontorens. De hoogopgaande gebouwen vlakbij het Sokolnikipark combineren een kloeke hoofdvorm met gevels uit baksteen. Projectarchitect Sergey Skuratov gebruikte de projectsortering „Egodom” van Hagemeister om aan te haken op de Russische baksteenstraditie en de historische gebouwen rondom.   

Ranke gemetselde penanten

Het gebied rond het Moskouse metrostation Alekseevskaya is een stadsdeel in transformatie. Architect Sergey Skuratov realiseerde hier het wooncomplex Egodom, dat bestaat uit twee nagenoeg parallel geplaatste woongebouwen. De torens van verschillende hoogte staan licht gedraaid naast elkaar en herbergen 114 woningen, waaronder een aantal luxe penthouses. Een groen binnenhof bindt op straatniveau de volumes samen. De raampartijen van de woongebouwen beslaan deels twee verdiepingen, geflankeerd door ranke gemetselde penanten die de torens een sterke verticaliteit meegeven.

Die penanten zijn uitgevoerd in Hagemeisterbakstenen van de projectsortering „Egodom”. De sortering onderstreept de kloeke hoofdvorm van beide torens: een stevige sokkel uit baksteen en glas, grote gesloten metselwerkvlakken op de kopgevels en de pregnante penanten in de langsgevels. Skuratov koos aan de gevels van het eind 2017 opgeleverde en sinds 2018 bewoonde wooncomplex welbewust voor baksteen: „Baksteen werd in de Russische architectuur – en dan met name in de industriële architectuur – ook al toegepast vóór de revolutie van 1917. Deze baksteen functioneert altijd nog en deze traditie herleeft nu weer.”

Baksteen als gevelbekleding

Met baksteen als gevelbekleding kon vooral de verticaliteit van de torens goed worden vormgegeven, aldus Skuratov: „Daarnaast biedt baksteen een functioneel en tactiel fraai oppervlak. Gebouwen met baksteen bezitten uitdrukkingskracht, overtuigen en stralen vertrouwen uit. Voor mij is het verschijningsbeeld heel belangrijk, baksteen maakt het mogelijk om bouwwerken vorm te geven als sculpturen en je kunt het overal toepassen, als element in landschapschapsarchitectuur tot aan dakbedekking toe. En het is bijzonder moeilijk om in een gemetselde gevel twee identieke bakstenen te vinden; twee naast elkaar verwerkte bakstenen onderscheiden zich altijd van elkaar. Dat bewerkstelligt een effect dat men bij geen enkel ander bouwmateriaal terugziet.”

Beton met steenstrips

De projectsortering Egodom werd speciaal voor het wooncomplex ontwikkeld uit een 50/50 mix van de Hagemeistersorteringen „Gent” BU en „Lübeck” GT in het formaat SF (212 x 105 x 40 mm). En waar de donkerrode „Gent” met zijn gesinterde accenten en de roodbruine „Lübeck” GT onderling optisch zeer verschillen, harmoniëren beide sorteringen als projectsortering „Egodom” aan de gevels van het wooncomplex.
Die gevels zijn voor het overgrote deel uitgevoerd als prefab beton elementen met daarop steenstrips. De in de façades toegepaste vormstenen waren merendeels volformaat bakstenen, geproduceerd in opdracht van Sergey Skuratov Architects.

Projectgegevens

Ontwerp: Sergey Skuratov Architects
Projectarchitect: Sergey Skuratov
Baksteen: projectsortering „Egodom” (projectmix uit „Gent” BU + FU en „Lübeck” GT + FU) en individuele vormstenen
Formaat: SF (212 x 105 x 40 mm)
Gemetseld geveloppervlak: 17.600 m²
Fotografie: Hagemeister/ Sergey Skuratov Architects

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.