Wooncomplex Oostenburg opgeleverd

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Wooncomplex Oostenburg opgeleverd

Door: Marjolein de Wit - Blok | 19-06-2023

Oostenburg is een van de laatste transformatiegebieden in het centrum van Amsterdam waar voormalige industriële productie in de loop van de tijd plaats heeft gemaakt voor binnenstedelijke woningbouw. In samenwerking met OZ, Workshop Architecten en BETA ontwierp Space Encounters een opvallend wooncomplex als onderdeel van een groot bouwblok rondom de historische Werkspoorhal in het hart van het gebied.

Het wooncomplex bestaat uit drie volumes, waarvan er twee een gevarieerde typologische mix van woningen bevatten met de namen: De Gieter en De Slijper. Tussen deze twee gebouwen is een smal, opgetild volume geklemd waarin de verkeersruimten zijn ondergebracht. Dit volume is omhuld met een transparante metalen netstructuur die visuele verbindingen met de omgeving mogelijk maakt en een lichte en luchtige uitstraling heeft tussen de twee woonblokken.

De volumes en plint zijn gematerialiseerd met een rijk materialenpalet van witte tegels, blauwe balustrades en grofkorrelige, groengrijze betonelementen die van buiten ruw en van binnen glad zijn. Daarnaast hebben de woningen op de begane grond een royale plafondhoogte en een iets verhoogde vloer ten opzichte van het straatniveau, waardoor ze een overgangsruimte naar buiten hebben in de dicht bebouwde wijk.

De Gieter

De straatgevel van De Gieter heeft een massieve rastergevel met daarin drie beuken met ramen hetgeen op een abstract niveau een echo is van typisch Amsterdamse grachtenpanden. De zijgevel daarentegen is open en transparant en bevat de private buitenruimtes van de woningen.

De daklijnvorm van deze gevel verwijst naar de sheddaken van de voormalige industriële pakhuizen op het terrein. Verder komt de gevelverrijking van De Gieter voort uit de ruwe, tactiele buitenoppervlakken van de elementen. Dit betonnen maanlandschap speelt een opvallend spel met zowel regen als zonneschijn.

De Slijper

De straatgevel van De Slijper heeft een sterke horizontaliteit die contrasteert met de aangrenzende Werkspoorhal. De helderwitte tegels met blauwe voegen en balustrades geven het gebouw een vrolijke uitstraling. De groene patio in het midden van het project sluit aan op doorlopende groene buitenruimtes die worden geflankeerd door een actieve plint bestaande uit bedrijfsruimten, atelierwoningen en de entreehal die ontsloten wordt door grote deuren. Het gebouw wordt bekroond met een collectieve daktuin die alle bewoners voorziet van extra buitenruimtes en een wijds uitzicht over de stad.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.