Woongebouw New West wint Zuiderkerkprijs 2020

Nieuws

Woongebouw New West wint Zuiderkerkprijs 2020

Door: Petra Starink | 14-12-2020

Woongebouw New West in het Overtoomse Veld heeft de Zuiderkerkprijs 2020 gewonnen. Het is de belangrijkste woningbouwprijs van de gemeente Amsterdam. De prijs werd 10 december in ontvangst genomen door opdrachtgever Heutink Groep en architecten Olaf Gipser Architects en VURB Architects.

Woongebouw New West

New West is een hoog stedelijk woongebouw dat werd ontwikkeld om de sociale cohesie in deze Amsterdamse wijk te verbeteren. Met New West is een woongebouw gerealiseerd dat de wijk aantrekkelijk maakt voor een diverse bevolking en kenmerkt zich door de open ruimten met geïntegreerde doorkijkjes.

Woongebouw met gemeenschappelijke binnentuin

New West is het resultaat van een aanbestedingstraject van de gemeente Amsterdam. De doelstellingen waren het verbeteren van de sociale samenhang, een vernieuwend woon-werkconcept creëren en het aantrekken van nieuwe gevarieerde bewoners. Olaf Gipser Architects en VURB Architects ontwierpen een gebouw dat antwoord moest geven op de vraag hoe een nieuw gebouw in een bestaande stedelijke structuur impulsen kan geven en op deze manier sociale, economische en culturele activiteiten stimuleren. En: hoe kunnen met een gebouw mensen bij elkaar gebracht worden? Het is uiteindelijk een modern woongebouw geworden van 82 woningen, 11 bedrijfsruimten, een parkeergarage en –belangrijk- een gemeenschappelijke binnentuin.

Levend groen

Het gebruik van levend groen in het gebouw heeft mede bijgedragen aan een positieve beoordeling door de vakjury. De appartementen zijn ontsloten door de galerijen rondom de collectieve groene binnenplaats. De overgangen tussen individuele woonruimte, de gemeenschappelijke ruimten en de openbare ruimte kregen extra aandacht in het ontwerp. Ze zijn gedifferentieerd in ruimtelijke vorm en schaal, met een flinke injectie van levend groen.

De vakjury koos voor New West als winnaar omdat het een voorbeeld stelt om verdichting op te schalen in de metropoolregio Amsterdam, zonder afbreuk te doen aan kwaliteit, eigenheid en originaliteit. “Door een bevlogen opdrachtgever en architectenduo is op geheel eigen wijze antwoord gegeven aan de hoge ambities die in de tender werden verwoord” aldus de jury.

Teamwerk

De complexiteit van de opgave is opgepakt met een multidisciplinair samenwerkingsverband. Naast de zorgvuldig en uitdagend geformuleerde tender en de professionele procesbegeleiding door de Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Nieuw-West, hebben rondom Heutink Groep en het architectenduo stadssocioloog Ivan Nio, ecoloog Klaas Jan Wardenaar (Smartland), Alferink van Schieveen, Adviesbureau HTD, Nieman raadgevende ingenieurs, Arup, Bureau Veldweg en Goudappel Coffeng aandeel aan dit project.

Fotografie: Olaf Gipser, Luuk Kramer, Thomas Lenden 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.