Woongebouw The Line, Overhoeks

Nieuws

Woongebouw The Line, Overhoeks

Door: Redactie ArchitectuurNL | 20-10-2021

Woongebouw The Line naar ontwerp Orange Architects bevindt zich op de noordoever van het IJ, tegenover het Centraal Station van Amsterdam. Het gebied onderscheidt zich als dynamisch woon-werkgebied in de nabijheid van stedelijke functies en de binnenstad. Gebouwen en stedelijk groen wisselen elkaar af in een campusachtige opzet, waarmee een aantrekkelijke, gevarieerde woonomgeving ontstaat.

Opgebouwd op een ondergrondse parkeergarage

Het woongebouw met 72 appartementen staat centraal in Overhoeks en heeft een alzijdige oriëntatie, waardoor het rondom een levendige uitstraling heeft. Het project is gebouwd op een ondergrondse parkeerkelder, waar een collectieve binnentuin op is gerealiseerd en manifesteert zich op lichtvoetige wijze omdat het gebouw iets is opgetild boven het maaiveld. Omdat de wijk dichtbebouwd is, was voldoende daglicht behouden op straatniveau een belangrijk uitgangspunt. Setbacks bovenin het gebouw borgen die kwaliteit, ook voor de lagergelegen etages.

Royale buitenruimtes

Royale buitenruimtes zijn als doorlopende veranda’s vormgegeven, die door hun expressief vormgegeven plafonds onderdeel uit lijken te maken van het interieur. De buitenruimtes zijn verticaal verbonden door middel van een ragfijn gevelraster dat als een voile rondom het hoofdvolume is geplaatst. Het raster bestaat uit een compositie van 7 cm dunne balkonranden en 880 slanke betonkolommen. Het is gematerialiseerd in hoge sterkte beton (USHB) waarmee zeer dunne elementen kunnen worden gerealiseerd en waardoor het gebouw een steenachtige uitstraling heeft.

Gevel bekleed met verticale aluminium profielen

De woningomhullende gevel in de tweede lijn is bekleed met verticale aluminium profielen die licht goudkleurig geanodiseerd zijn. Alle woningen worden van binnenuit ontsloten door een drietal stijgpunten, bereikbaar via royale entreehallen die hoogwaardig zijn afgewerkt met eikenhouten lambrisering. Het gebouw bevat een grote variëteit aan woningen die door hun positie in het gebouw worden bepaald. Minstens net zo bijzonder is de duurzame materialisatie van The Line, waardoor het de tand des tijds goed zal doorstaan. Veel gevelmaterialen kunnen op termijn worden gedemonteerd en gerecycled. De woningen zijn aangesloten op een collectieve warmtebron, opgewekt met een WKO-installatie – die verkoelt in de zomer en verwarmt in de winter. Daarnaast draagt de collectieve tuin bij aan biodiversiteit en het welzijn van de bewoners.

Projectgegevens

Locatie: Overhoeks, Amsterdam, Nederland
Bruto vloeroppervlak: 7.300 m2
Architect: Orange Architects
Opdrachtgever: Amvest
Ontwerpteam: Jeroen Schipper, Bas Kegge, Julija Osipenko, Angeliki Chantzopoulou, Paul Kierkels, Rutger Schoenmaker, Fung Chow, Mario Acosta
Stedenbouwkundig plan: Geurst & Schulze architecten
Adviseurs: Goudstikker De Vries, Mabutec, DGMR, VGG, Buro BIM, JMJ Bouwmanagement
Landschapsarchitect: Bureau Sant en Co
Aannemer: Bouwbedrijf De Nijs
Betonleverancier: Hi-Con Nederland
Ontwerp: 2016
Realisatie: 2021
Fotografie: Sebastian van Damme

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.