Woontorens in parkachtige omgeving aan de Waal

Nieuws

Woontorens in parkachtige omgeving aan de Waal

Door: Petra Starink | 06-01-2021

Het ontwerpteam van KCAP Architects&Planners, Barcode Architects, Lodewijk Baljon landschapsarchitecten en opdrachtgever BPD/VanWonen hebben de Europese aanbesteding gewonnen voor de bouw van circa 570 woningen in De Waalhoven, een deelproject van Waalsprong in Nijmegen. De bouw start in 2023 en zal 5 jaar duren. Het bouwplan is opgedeeld in groene hoven omringd door woontorens en laagbouw. Het komt pal aan de Waal aan weerszijden van stadsbrug De Oversteek.

Stedenbouwkundig concept

Het ontwerpteam ontwikkelde een stadswijk met een geïntegreerde aanpak van stedenbouw, landschapsontwerp en architectuur met bijzondere aandacht voor de natuurlijke omgeving. Het stedenbouwkundig concept voor circa 570 woningen sluit aan op het unieke dijk- en rivierenlandschap, de ontwikkeling van de voorstad ‘de Waalsprong’ en de Nijmeegse geschiedenis.

Waalsprong

De Waalsprong, een stadsontwikkeling aan de rand van Nijmegen Noord, faciliteert de enorme behoefte aan uitbreiding van woonruimte in Nijmegen. Met De Waalhoven wordt een transitiezone gecreëerd tussen het rivierlandschap en het ontwikkelgebied van De Waalsprong. De nieuwe wijk De Waalhoven realiseert een duurzame verbinding tussen de historische, binnenstedelijke bebouwing en de laagstedelijke randen van de stad. Het architectuurontwerp bereikt daarmee een iconische waarde. “De ontwikkeling van de dijkzone is de kans om een woonomgeving in een multifunctioneel landschap te ontwerpen welke een nieuwe vorm van collectiviteit omarmt”, zegt Edward Schuurmans, architect en partner van KCAP.

Klimaatbestendige wijk

De Waalhoven is ontworpen als autoluwe en klimaatbestendige wijk. Het ontwerp is gebaseerd op principes van de circulaire economie en het bevorderen van een gezonde levensstijl. Daarmee is de wijk in staat om flexibel in te spelen op toekomstige ontwikkelingen. De voormalige agrarische bestemming van het gebied met zijn boomgaarden, een oude boerderij en de watergebonden infrastructuur zijn dragers voor de identiteit van deze nieuwe ontwikkeling. De hovenclusters zijn gepositioneerd op kleine heuvels die refereren naar de terp, een kunstmatige heuvel die bebouwing boven de waterlijn mogelijk maakt. Tegelijkertijd worden getrapte woongebouwen direct op het dijkprofiel geplaatst, met uitzicht over de rivier. Door inbedding van het niveauverschil tussen dijk en achterland, ontstaat er voor alle bewoners een gevarieerd en levendig landschap tussen de gebouwen, waarin moestuinen, kassen en speelplaatsen voor kinderen zijn opgenomen. Twintig schuurwoningen refereren bovendien aan de vroegere landelijke bestemming van het gebied. “De geconcentreerde gebouwencomplexen, de hoven, laten ruimte voor het landschap om het karakter van de context tot uitdrukking te brengen: visueel en ecologisch gezien”, zegt architect
Lodewijk Baljon.

Omringende landschap

Schaal, ruimtelijke compositie en typologie van de architectuur van De Waalhoven nemen het omringende landschap als uitgangspunt. Bij de brug Oversteek aan de noordzijde van de Waal biedt de stedelijke architectuur gemeenschappelijke ruimtes voor sportactiviteiten inclusief skatepark als uitnodigend entree, en wordt daarmee een visitekaartje voor de stad.

Woontorens

Het alzijdige ensemble van de torens beantwoord de complexe hoogteverschillen en legt de verbinding tussen de verschillende schaalniveaus van de stad en het landschap. Groen loopt door in de gevels, wat de integratie met het landschap bekrachtigt. Houten elementen en de implementatie van groen langs de volledige gevel versterken de hoogwaardige en duurzame uitstraling.

Laagbouw

De laagbouw omsluit de collectieve groene binnenhoven die fungeren als de natuurlijke longen van de gebouwclusters. Alle woningen gaan een directe de relatie aan met het hof, wat de sociale interactie tussen de bewoners stimuleert. “Met een coherente stedelijke structuur maakt het plan de connectie tussen de landschappelijke noordzijde en het historische stadscentrum van Nijmegen. Stad en natuur, in combinatie met de unieke ervaring die de uiterwaard biedt, creëren een nieuwe woonbeleving in het Waallandschap,” zegt Dirk Peters, partner van Barcode Architects.

Lees ook: Ruimte voor de Waal

Beeld: Barcode Architects

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.