Woonwerklofts in te richten in badkuipenfabriek

Woonwerklofts in te richten in badkuipenfabriek

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 05-05-2008

Deze week begint de verkoop van zestien woonwerklofts in een voormalige badkuipenfabriek van de hand van de gebroeders Beltman in Ulft, een dorp in de Achterhoek.

De lofts hebben gebruiksoppervlakten van 140 tot 300 m² en de volumes variëren van 590 tot ruim 1.380 m³. Op deze wijze ontstaan interessante mogelijkheden om in een karakteristiek gebouw, geheel naar eigen inzicht, eigentijds wooncomfort te combineren met een kantoor, werkplaats, atelier, praktijk- of hobbyruimte.

Ingrijpende gebiedsontwikkeling
De Badkuipenfabriek is een van de zeven rijksmonumenten in het zogenaamde ‘Cité Industrielle’ op het terrein van de DRU in Ulft. Het voormalige industriegebied, net zo omvangrijk als het Westergasfabriekterrein in Amsterdam, heeft voor Ulft en de regio grote cultuurhistorische waarde. En verdient het dus om behouden te blijven.

Waar ooit de omvangrijke ijzergieterij van de DRU stond, vindt nu een ingrijpende gebiedsontwikkeling plaats. De oude fabrieksgebouwen zullen een nieuwe functie krijgen en – in combinatie met nieuwbouw – een nieuw centrum voor wonen, werken en cultuur vormen, pal aan de Oude IJssel.

Beltman
Het gebouw van de Badkuipenfabriek, waar gegoten badkuipen geëmailleerd en opgeslagen werden, is een van de ontwerpen van de architecten Gerrit en Arend Beltman, ook bekend van de Tricotfabriek in Winterswijk. De fabriek is in meerdere fasen gebouwd en dit is ook terug te vinden in de verschillende bouwstijlen.

Verder is het gebouw gedeeltelijk voorzien van sheddaken en lichtstraten met veel glas, waardoor een optimale daglichttoetreding gerealiseerd kan worden. Tijdens de ontwikkeling van de fabriek naar woonwerkruimten worden de historische waarden van dit industriële erfgoed benut om sfeervolle woon- en werkruimten te realiseren.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.