Woonwijk Kelbergen uitgebreid met houten woontoren

Nieuws

Woonwijk Kelbergen uitgebreid met houten woontoren

Door: Petra Starink | 27-09-2021

De woonwijk Kelbergen in Amsterdam-Zuidoost wordt uitgebreid met een houten woontoren en een strook laagbouw, geïntegreerd in een natuurlijke en groene omgeving. Het plan Kelbergen 2.0 dat HOH Architecten heeft ontworpen voor BPD Gebiedsontwikkeling, in nauwe samenwerking met de Gemeente Amsterdam, is een katalysator in deze transformatie.

Transformatie

De laagbouwwijk uit 1973, ontworpen door architect Jan Sterenberg, bestaat uit een mix van koop- en sociale huurwoningen en was altijd streng gescheiden van de hoogbouw in de Bijlmermeer. De directe omgeving van de wijk ondergaat op dit moment een grote transformatie: daar waar de locatie tot voor kort werd gedomineerd door de drukke A9, heeft de Gaasperdammertunnel het meeste autoverkeer aan het zicht en gehoor onttrokken. Het park dat op het dak van de tunnel wordt aangelegd zal die nieuwe identiteit van het gebied gaan bepalen en vormt een groene verbinding tussen het Nelson Mandelapark en het Gaasperpark.

Water wordt onderdeel van de wijk

Water omzoomde de wijk in het oorspronkelijke plan, maar het scheidde de wijk daarmee ook af van haar directe omgeving en de Gooiseweg waarbij er een verloren strook land tussen weg en water ontstond. Op deze strook aan de andere kant van het water, het plangebied Switi 3C, wordt het nieuwe ensemble gebouwd waarmee het water een integraal onderdeel van de wijk wordt.

Natuurinclusief ontwerpen en bouwen

Voor de inrichting van de openbare ruimte is gekozen voor meer groen, meer ruimtelijke kwaliteit en leefbaarheid voor mens en dier. De inrichting van de openbare ruimte is standaard waterdoorlatend ontworpen. De openbare ruimte tussen het talud langs de Gooiseweg en de bouwblokken zal worden ingericht als een parkachtig landschap waar door een diversiteit aan beplanting ruimte is voor vogels, vleermuizen en insecten. De combinatie van duurzame architectuur, sociale stedenbouw en een groene benadering van de openbare ruimte sluiten aan bij de uitgangspunten van de Gemeente Amsterdam voor ‘Rainproof Amsterdam’ en ‘Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen’.

Laagbouw

De laagbouw, bestaande uit 24 woningen met drie woonlagen, neemt de typologie van verspringende strokenbouw direct over. Door deze parcellering wordt een groot plan klein en ontstaat er een balans tussen een collectieve uitstraling en individuele identiteit. Daarnaast ontstaat er een interessante en respectvolle stedenbouwkundige dialoog tussen de oude en nieuwe woningen, tussen het origineel en de versie 2.0.

Woontoren belangrijk herkenningspunt

De woontoren, die bestaat uit 45 appartementen, vormt enerzijds het sluitstuk van de bestaande wijk Kelbergen, op een plek aan het water, en tegelijkertijd vormt het ook een scharnierpunt naar de nieuwe stedelijke context gecreëerd door het park op de Gaasperdammertunnel. Het zal een klein maar belangrijk herkenningspunt zijn dat de twee wijken aan weerszijden van het park niet alleen fysiek, maar ook visueel met elkaar verbindt.

Constructie van toren opgebouwd uit CLT

Wat constructie, materialisering en architectuur betreft volgt de nieuwbouw het principe van het modernisme uit 1970: bouwen in de geest van de tijd. De gevels, wanden, vloeren van zowel de toren als de laagbouw, in totaal 80% van al het bouwmateriaal, wordt in hout uitgevoerd. De volledige constructie van de toren (dragende wanden, vloeren en de kern) is opgebouwd uit massief kruislaags hout (CLT) en kan daarmee zelfs als uniek beschouwd worden.

De constructie van de gevel wordt gemaakt met het Duitse Steico-systeem, een technische doorontwikkeling van een traditioneel houtskeletbouw systeem. De gevelbekleding is gemaakt van de snel groeiende reuzenbamboesoort “MOSO”. Deze soort absorbeert, vanwege zijn snelgroeiende eigenschap veel CO2 en produceert daarom veel zuurstof.

Vierkante raamopeningen en loggia’s

Naast de gelijke gevelmaterialisatie wordt ook architectonische eenheid gecreëerd tussen de laagbouw en de toren door middel van een patroon van vierkante raamopeningen en loggia’s. Een patroon dat speelt met het idee van ‘de regel en de uitzondering’. Aangezien de alzijdig ontworpen toren op een kruispunt staat van een park en een weg kan door dit principe eenvoudig ingespeeld worden op de verschillende geluid- en ventilatie-eisen die worden gesteld aan de buitenruimte van de verschillende woningen.

Doorstroming in de wijk

Bestaande buurtbewoners krijgen voorrang op koopwoningen waarbij een vaste verkoopprijs wordt gehanteerd, die door de Gemeente Amsterdam bepaald is. Oude bewoners gaan in de nieuwbouw wonen, waardoor er weer ruimte vrijkomt in de oude wijk voor nieuwe bewoners. De laagbouw en de hoogbouw hebben een robuuste plattegrond waarbinnen een grote variatie aan gebruik en indelingen mogelijk is.

De verkoop van de woningen is gestart, oplevering wordt begin 2023 verwacht.

Fotografie: HOH Architecten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.