XL kunstplatform BIG ART

Actualiteiten, Evenementen, Exposities, Nieuws

XL kunstplatform BIG ART

Door: Redactie ArchitectuurNL | 17-09-2023

Het laatste weekend van september strijkt XL kunstplatform BIG ART opnieuw neer in het Amsterdamse Bajeskwartier. Ruim honderd grote kunstwerken zullen te bezichtigen zijn in het Hoofdgebouw van de voormalige Bijlmerbajes. Van sculpturen en schilderijen tot lichtkunstwerken, tekeningen, fotografie, video en installatiekunst. De rauwe, casco ruimtes van het roemruchte gebouw zorgen voor een unieke sfeer.

Op BIG ART zijn zowel verschillende galeries aanwezig als zelfstandige kunstenaars. “Elk jaar zoeken we naar een prikkelende combinatie van deelnemers waardoor de beurs steeds weer verrast”, aldus Anne van der Zwaag, verantwoordelijk voor de samenstelling van BIG ART. Bij de selectie speelt ook de locatie een belangrijke rol: “Veel kunstenaars maken speciaal voor BIG ART nieuw werk en laten zich daarbij inspireren door deze bijzondere plek”.

Voorbeelden van deelnemers

Ko Aarts gebruikt de wanden van de oude gevangenis voor een site specific kunstwerk en ook de smeltende schilderijen van Daan den Houter laten in het gebouw hun sporen na. Koen Kievits neem de hele vloer van zijn atelier mee naar de voormalige Bajes en Sjimmie Veenhuis bouwt ter plekke een opvallend hekwerk. De sculpturale installatie van jong talent Hanne Arends gaat over eenzaamheid en ook de talloze sleutels van Hugo Rocci en de papieren tekstrollen van Ma Hui (SinArts Gallery) zitten vol referenties.

Fotograaf Mounir Raji doet samen met Art Zaanstad mee aan BIG ART met een indrukwekkende fotoserie en ook het nieuwste drieluik van Merel Jansen spreekt tot de verbeelding. Het monumentale breiwerk van Big Stitches (PLAY room) contrasteert mooi met de betonnen ruimtes van de Bajes net als de grote tactiele sculptuur van Baoyang Zhao. Bonnita Postma presenteert voor het eerst een zinderend, erotisch videowerk, fotograaf Femke Reijerman maakt speciaal voor BIG ART een ruimtelijke installatie en Daniele Scauso toont een van zijn grote kinetische creaturen. Ook Karin Kytökangas, Florens Kool, Lucius Pax, Roos Vogels, Nuno Orlando en Kelly Yang debuteren op BIG ART.

Studio mo man tai bereidt tot slot een nieuw en bewegend lichtkunstwerk voor en APTUM lanceert op BIG ART een lichtinstallatie opgebouwd uit grote opvallende letters. Domenique Himmelsbach de Vries presenteert een interactieve ideeënbank, Cathelijn van Goor maakt gebruik van de wanden van de voormalige gevangenis voor een site specifiek werk en DROPSTUFF is terug met een vrolijke kermisattractie.

Praktisch

Locatie: Bajeskwartier | H.J.E. Wenckebachweg 48 | Amsterdam
Datum en tijd: Vrijdag 29 september tot en met zondag 1 oktober 2023 | 11.00 – 18.00 uur

Tickets zijn online en aan de deur verkrijgbaar en kosten € 15,00, kinderen onder 16 jaar gratis

Bajeskwartier is een ontwikkeling van gebiedsontwikkelaar AM, AT Capital en Schroders Capital Real Estate en bevindt zich vlak bij de ring en op 15 fietsminuten van de binnenstad van Amsterdam. Ook met het OV is de locatie gemakkelijk te bereiken; Bajeskwartier ligt naast metrostation Spaklerweg.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.