Ymere wint Geurt Brinkgreve bokaal

Ymere wint Geurt Brinkgreve bokaal

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 14-12-2007

Wethouder Tjeerd Herrema heeft namens de gemeente Amsterdam aan Ymere, Stayokay en IIRE de Geurt Brinkgreve Bokaal overhandigd voor de herontwikkeling van het gebouw Timorplein. Deze voormalige derde Ambachtsschool in de Indische Buurt heeft Ymere samen met mede-eigenaren Stayokay en IIRE gerenoveerd tot een bruisend cultureel en economisch centrum met internationale allure.

Het gebouw Timorplein biedt met meer dan 12.000 vierkante meter huisvesting aan een bedrijvencentrum van Ymere, een hostel van Stayokay, IIRE conferentiecentrum, cultuurpodium Studio K en digitaal trapveld Cybersoek.

Geurt Brinkgreve Bokaal
De Geurt Brinkgreve Bokaal is een jaarlijkse prijs voor het meest geslaagde initiatief op het gebied van herontwikkeling of renovatie in de bestaande voorraad. De prijs is een eerbetoon aan Geurt Brinkgreve (1917-2005), die – tegen de tijdgeest in – vijftig jaar geleden al opkwam voor behoud en herstel van de historische binnenstad van Amsterdam.

De jury bestond uit Esther Agricola (directeur Bureau Monumentenzorg), Eisse Kalk (directeur van de Stichting Agora Europa) en architect Henk van Schagen. De jury kende de Geurt Brinkgreve Bokaal toe aan het Timorplein om de volgende reden: “excellent in het combineren van nieuwe programma’s. De school is een indrukwekkend voorbeeld van het verbinden van een gebouw met een buurt. Het effect op het allerdaagse leven in de wijk is enorm”

Herontwikkeling
Net als de gemeente Amsterdam hecht Ymere veel waarde aan de herontwikkeling en renovatie van bestaande panden. Het gaat dan vaak om woongebouwen die zo gerenoveerd worden dat ze weer voldoen aan de woonwensen van deze tijd.

Steeds vaker herontwikkelt Ymere ook maatschappelijk vastgoed zoals het voormalige schoolgebouw op het Timorplein dat na herontwikkeling een nieuwe functie en betekenis voor de buurt heeft gekregen. Een ander voorbeeld is het gebouw Het Sieraad in stadsdeel De Baarsjes dat begin 2007 is opgeleverd.

Multifunctioneel
De activiteiten van de gebruikers in het pand Timorplein hebben veel met elkaar gemeen en versterken elkaar. Stayokay heeft in het pand een hostel met 480 bedden en ontvangt bakpackers, maar ook gezinnen en groepen. Ymere exploiteert een bedrijvencentrum in het pand voor 36 kleinschalige en buurtgerichte ondernemers. IIRE, Internatonal Institute for Research and Education, beheert een congrescentrum van hoge kwaliteit.

Ymere verhuurt ook ruimte aan Studio K dat een “overdekt festival” biedt met bioscoop, theater- en concertzaal, café en restaurant. Cybersoek biedt onder andere de mogelijkheid om korte cursussen te volgen zoals webloggen en radio maken via internet.

Wereldpand
Het gebouw Timorplein is een aanwinst voor de Indische buurt. Het zorgt voor levendigheid, werkgelegenheid en voorzieningen in de buurt en geeft, zoals inmiddels bewezen, de Indische Buurt een nieuwe impuls.

De herontwikkeling van het pand is tot stand gekomen door een unieke samenwerking tussen stadsdeel Zeeburg en de commerciële partners in het project. Het is een onderdeel van het Grotestedenbeleid in de Indische buurt en is mede mogelijk gemaakt door de toekenning van Europese subsidies.

Architektenburo Ronno Honingh met Architect Bas Bossers
Interieur ontwerp SEVV Edward van Vliet

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.