Yourtopia, paviljoen van SeARCH

Nieuws

Yourtopia, paviljoen van SeARCH

Door: Jacqueline Knudsen | 28-04-2014

Het Nieuwe Instituut in Rotterdam realiseert vanaf 5 mei op eigen terrein een utopische woning naar ontwerp van architectenbureau SeARCH. Het tijdelijke paviljoen Yourtopia opent op 29 mei 2014 voor publiek en is vrij toegankelijk.

‘Yourtopia is een even persoonlijke als utopische visie op het wonen in de vroege 21ste eeuw’, zegt Bjarne Mastenbroek, oprichter van SeARCH.  ‘In weerwil van de roep om duurzaamheid, wordt het huidige consumentisme eerder gekenmerkt door een groeiende ecologische ‘footprint’ en dat geldt eveneens voor de wijze van wonen. Extreme voorbeelden zijn een privé-woning van Mukesh Ambani met meer dan 50 verdiepingen in Mumbai. En Zaha Hadid ontwierp onlangs een ‘ongelukkige kruising tussen een verkeerstoren en een spaceship’ voor Naomi Campbell. Los van deze extremen, zou de rol van de architectuur gericht moeten zijn op de ‘gewone werkelijkheid’. Yourtopia is de uitdrukking van een ‘back-to-basics’ houding met een elementaire kwaliteit. Wat is essentieel, wat heeft toekomst?’ Mastenbroek grijpt in het ontwerp terug op de vraag wat minimaal nodig is om een maximale kwaliteit van leven te bereiken.

Stille oase in het Museumpark

De bouw van Yourtopia start op 5 mei. De stalen constructie van het koepelvormige paviljoen verwijst naar de nomadische woonvormen zoals de iglo. De buitenkant is begroeid met gras en de ruimte heeft een doorsnede van 14 meter. Een smalle tunnel leidt de bezoeker naar de feitelijke entree van het paviljoen. Binnen in de ruimte wordt de bezoeker verrast door uitheemse planten en bomen die een oase oproepen. Via een daklicht treedt het daglicht binnen.  Het Nieuwe Paviljoen is een utopie, een even gecontroleerde als geconstrueerde binnenruimte. Het paviljoen wil de bezoeker een ruimtelijke ervaring bieden, die uitnodigt tot bespiegeling en zelfreflectie. Tegelijkertijd spreekt het paviljoen zich uit over de relatie van het wonen tot het stedelijk landschap.

Het project van Mastenbroek is de eerste folly in een reeks waarvoor Het Nieuwe Instituut de komende jaren als opdrachtgever optreedt als onderdeel van haar meerjarig programma rond Landschap en Interieur. Iedere twee jaar, gelijktijdig met de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR), krijgt een Nederlandse architect, ontwerper of theoreticus deze opdracht.

Van 29 mei tot en met 28 september 2014 worden er in het paviljoen diverse publieksactiviteiten georganiseerd.

Projectgegevens:
Opdrachtgever: Het Nieuwe Insitituut
Architect: architectenbureau SeARCH / Bjarne Mastenbroek
Aannemer: Van Omme & De Groot
Staalbouw: Vic Obdam
Betonbouw: Bruil
Tuinontwerp: Ernst van der Hoeven Studio for the Urban Landscape
Beplanting: Nieuwkoop Europe
Bouwtechnisch/constructief advies: Pieters Bouwtechniek
Klimaatadvies: DGMR
Brandveiligheidsadvies: Valstar Simonis
Bouwtechnische kostenraming: MIB

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.