Zaanse kleuren in Topsportcentrum De Koog

Nieuws

Zaanse kleuren in Topsportcentrum De Koog

Door: Petra Starink | 26-10-2016

In Koog aan de Zaan is het Topsportcentrum de Koog, ontworpen door MoederscheimMoonen Architects geopend. De accommodatie is ruim 6.000 m2 groot en bevat naast een topsporthal, een sporthal voor breedtesport met horeca en een sportmedisch centrum. Het gebouw staat op een terp en is opgebouwd uit 5 volumes. Vaessen Algemeen Bouwbedrijf heeft het Design & Build gerealiseerd.

Terp

Het nieuwe topsportcentrum is opgebouwd uit grofweg vijf volumes. De grootste zijn de topsport- en breedtesporthal die in de lengterichting aan elkaar zijn geschakeld. De kleedruimtes, met daarbovenop multifunctionele onderwijsruimtes, zijn in een slank volume parallel aan deze hallen gepositioneerd.  Op de zuidoostelijke hoek van het gebouw is de entree en zijn functies gepositioneerd die zorgen voor de visuele interactie tussen het gebouw en de omgeving, zoals het sportmedisch centrum. Op deze plek manifesteert het gebouw zich als een paviljoen met veel transparantie en een expressieve vormentaal.

Verankert in omgeving

Dit zorgt er enerzijds voor dat het complex zich verankert in zijn omgeving maar daarnaast vormen de rondom gelegen taluds, trappen, tribunes en terrassen een kwalitatief verblijfsgebied. Naast het Topsportcentrum is een vestiging van het Regio College ondergebracht met diverse leslokalen. Veel lokale sportclubs hebben er hun thuisbasis waaronder korfbalvereniging KZ Hiltex.

Zaanse kleuren

In het exterieur en het interieur, is het kleurgebruik met recht ‘Zaans’ te noemen. Het interieur is geïnspireerd op het frisgroene omliggende slagenlandschap dat zo kenmerkend is voor de Zaanstreek. De kleuren zorgen voor de verbinding tussen de verschillende verdiepingen en geven het geheel een dynamisch en sportief karakter. In de entreehal vinden kleur, ruimte en vorm haar climax in een open en uitnodigende sfeer waar gebruikers samenkomen.

Fotografie: Luuk Kramer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.