Zami stoel van Ruud Jan Kokke

Zami stoel van Ruud Jan Kokke

Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 26-03-2014

Ontwerp- en ontwikkelstudio ZAG introduceerde in februari 2014 de ergonomische designstoel ‘Zami’, ontworpen door Ruud-Jan Kokke. De bijzondere vormgeving dwingt de ‘bezitter’ een actieve zithouding aan te nemen. De speciaal voor de stoel ontworpen interactieve app toont video’s over hoe een actieve zithouding bijdraagt aan verbetering van je postuur.

Gameboyrug

Door het toenemende computergebruik ‘hangt’ men steeds vaker in een statische houding met een kromme rug op een stoel of bank. Door deze slechte houding ontstaat de zogenaamde ‘gameboyrug’. Orthopedisch chirurg Dr. Piet van Loon publiceerde over deze problematiek: “Het mag geen verrassing zijn dat mensen die veel voorover gebogen zitten, op den duur een slechte houding krijgen. Het kraakbeen tussen de ruggenwervels raakt immers continu aan één kant belast. Dit resulteert in veel gevallen in een slechte houding en in sommige gevallen toenemende gezondheids- en mobiliteitsproblemen op de lange termijn. Vroeger gingen mensen op een rots of een boomstam zitten om even tot rust te komen. Zo’n boomstam dwingt je door zijn vorm het evenwicht te zoeken, waardoor je vanzelf goed gaat zitten. Met dat idee ben ik naar ontwerper Ruud-Jan Kokke gestapt.”

Actief zitten

Met deze actieve zithouding in het achterhoofd ontwierp Ruud-Jan Kokke de ‘Zami,’ het Japanse woord voor goed zitten. Door de dubbele gebogen zitvorm strek je automatisch de rug en varieer je steeds van zithouding. Hierdoor traint men onbewust de rompspieren. Dit resulteert in een betere algemene lichaamshouding.
Naast de actieve zithouding en het opvallende ontwerp heeft de Zami nog een ander bijzonder kenmerk, de stoel is namelijk gekoppeld aan de Zami-app, die informatie geeft over een goede zithouding. Daarnaast kan de gebruiker filmpjes bekijken die tonen hoe je je belangrijkste spieren kunt versterken door je houding te verbeteren.

Ruud-Jan Kokke is geen onbekende in de ontwerpwereld; enkele van zijn ontwerpen gelden als designklassiekers en zijn opgenomen in onder andere de vaste collecties van het MoMa in New York en het Stedelijk Museum in Amsterdam.
ZAG is een ontwerp-  en ontwikkelstudio die zich richt op producten die een actieve  en gezonde levensstijl faciliteren. De eerste creatie is Zami, meer producten zijn in ontwikkeling.

Bekijk hier de video

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.