Zecc ontwerpt interieur Bibliotheek Utrecht

Actualiteiten, Nieuws

Zecc ontwerpt interieur Bibliotheek Utrecht

Door: Jacqueline Knudsen | 29-09-2015

Zecc Architecten is geselecteerd voor het ontwerp van de inrichting van de nieuwe Centrale Bibliotheek Utrecht, die gevestigd zal worden in het voormalige postkantoor op de Neude. De visie die Zecc gepresenteerd heeft sloot het beste aan bij de wensen van de Bibliotheek Utrecht ten aanzien van de nieuwe Centrale Bibliotheek op de Neude: een modern, dynamisch en multimediaal centrum.

Visie Zecc: verbinden

In de nieuwe bibliotheek wil Zecc mensen verbinden, verbanden leggen en een sterke verbintenis leggen met de stad Utrecht. Ook de betekenis van het oorspronkelijke postkantoor is daarbij essentieel: Het verbinden van mensen door overdracht van het geschreven woord en door middel van telecommunicatie. Het overbrengen van verhalen en het delen van gedachten is ook in de nieuwe bibliotheek de ziel van het gebouw.

De centrale hal wordt de huiskamer van de stad. Een overweldigende openbare ruimte waarin mensen elkaar ontmoeten en op een informele wijze kennis wordt overgedragen. De sfeer is laagdrempelig, levendig en uitnodigend. Het is overzichtelijk en door het dominante karakter van het monument blijft het nieuwe interieur ingetogen. Er is een hoge mate van transparantie en de vaste inrichting wordt gebundeld in enkele heldere elementen van beperkte hoogte. Eén duidelijk gebaar verbindt de publieke ruimte met de open lichte ruimte van de bibliotheek.

Zecc Architecten directeur Bart Kellerhuis: ‘Voor ons is het een geweldige uitdaging om in onze eigen stad de inrichting voor de Centrale Bibliotheek te mogen ontwerpen. Een zeer bijzonder pand, midden in de stad en voor iedereen. Het gebouw kunnen we op deze manier teruggeven aan de stad. Het verbinden en verrassen van mensen door frisse en duurzame architectuur zijn daarbij onze speerpunten’

Crouwel en Rijnboutt

Het voormalige postkantoor werd tussen 1919 en 1924 gebouwd naar een ontwerp van Joseph Crouwel in het hart van de stad, tussen de Neude en de Oudegracht. Het imposante gebouw met vele sculpturale versieringen en een indrukwekkende centrale hal is een rijksmonument. In 2011 werd het gesloten en sindsdien staat het gebouw leeg. In juni 2015 werd bekend dat de Centrale Bibliotheek Utrecht zich gaat vestigen in het historische pand, na een onderzoek en ontwerp door Rijnboutt architecten 

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.