Zeer lage opkomst preferendum Arnhem

Zeer lage opkomst preferendum Arnhem

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 07-06-2007

Slechts 10,3 procent van de Arnhemmers heeft woensdag een stem uitgebracht in het zogenoemde preferendum over de drie varianten voor de aanleg van een haven in de binnenstad.

De gemeenteraad had beloofd dat de keuze van de inwoners van Arnhem bindend zou zijn, als ten minste 30 procent van de kiezers zou komen opdagen. De gemeenteraad besloot enkele jaren geleden al dat de haven er moet komen. De Arnhemmers konden nu aangeven of ze een lange haven tot ver in de binnenstad wilden, een korte haven of een variant met een sluis.

Voor die laatste optie stemden de meeste kiezers, namelijk 47 procent. De haven maakt deel uit van het ingrijpende stadsvernieuwingsplan Rijnboog.

Uitslag niet geldig
Burgemeester Pauline Krikke van Arnhem noemde de lage opkomst woensdagavond in een eerste reactie niet iets waar we blij mee zijn’. Ze had zich wat anders voorgesteld van de verkiezing en wees erop dat de uitslag nu niet geldig is. De raad moet nu in een aparte vergadering op 26 juni zelf een besluit nemen, zei zij.

Krikke wil een onderzoek naar de reden dat zo veel Arnhemmers het hebben laten afweten. De gemeente stopte miljoenen in een promotiecampagne voor het preferendum. Het was al bekend dat veel inwoners ontevreden waren dat ze niet meer tegen de aanleg van de haven konden stemmen.

Maandag leverde de Vereniging Stadsschoon Arnhem nog meer dan 2000 stempassen in van mensen die de haven en de daarmee gepaard gaande kosten van 30 tot 34 miljoen euro niet zien zitten. De bouw van de haven moet volgend jaar beginnen.

Bron: ANP

Bekijk de drie varianten in bewegend beeld:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.