Zelf huis bouwen met Mobaco-A

Nieuws

Zelf huis bouwen met Mobaco-A

Door: Petra Starink | 26-10-2016

Met Mobaco-A kunnen asielzoekers zelf een eigen huis bouwen. Een Nederlands consortium van ontwerpers en ingenieurs presenteert dit nieuwe bouwsysteem tijdens de Dutch Design Week. Dit jaar ontving de Mobaco-A al een eervolle vermelding bij de prijsvraag A home away from home’ van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers. De jury prees onder meer de flexibiliteit en de individualiteit van de ontwikkeling.

Met Mobaco-A kunnen bewoners zelf snel en eenvoudig hun eigen woonunit bouwen, vanuit de essentiële behoefte aan privacy en geborgenheid. Zo’n unit bestaat uit uitvouwbare, lichte constructie-elementen, een waterdichte plaat, vloer- en dakplaten, aangevuld met zeven kastelementen. Kern van de unit is een blok met daarin een keuken, badkamer en installaties.

Biobased materialen

Machines zijn voor de bouw niet nodig. De units kunnen handmatig in elkaar worden gezet door 2 mensen. Alle materialen voor de standaardelementen zijn biobased en recyclebaar. De gevels worden gemaakt van lokaal beschikbare materialen en restproducten, zoals tweedehands kozijnen, deuren, leem, afvalplastic of strobalen.

Modules zijn schakelbaar

De modules zijn schakelbaar. Zo ontstaan er tussen de units gemeenschappelijke ruimtes met een eigen identiteit en alle facetten, sociale interacties en belevingen die daarbij horen. Het betreft een repertoire waarbij met één element een veelvoud aan woningen is te maken, die bovendien goed te spreiden zijn op het terrein. Mocht de huisvesting op de aanvankelijke locatie niet meer nodig zijn, dan kunnen alle elementen elders in de wereld worden ingezet. Het systeem is ook geschikt voor het tijdelijk huisvesten van statushouders, starters en studenten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.