Zesde Nationale Staalprijs voor cepezed

Zesde Nationale Staalprijs voor cepezed

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 19-10-2010

Het Jinso-paviljoen op de Amsterdamse Arenaboulevard naar een ontwerp van cepezed, heeft tijdens de Nationale Staalbouwdag de Nationale Staalprijs 2010 voor de categorie utiliteitsbouw gewonnen. Cepezed verzilvert daarmee zijn zesde Nationale Staalprijs van de niet minder dan zeventien waarvoor het bureau door de jaren heen werd genomineerd. Eerder won het architectenbureau al twee Belgische en twee Europese staalprijzen.

De jury onder voorzitterschap van Hans van Heeswijk vond het Jinso-paviljoen vooral constructief in het oog springen en had daarnaast grote waardering voor de vanzelfsprekende manier waarop het paviljoen zich op een autonome manier binnen zijn grootschalige en publieksintensieve omgeving voegt: ‘Het idee de stabiliteit van het dak driedimensionaal op te lossen met een samengestelde ringbalk was tot nu toe alleen bekend van stadions, bijvoorbeeld het dak over het Stadion Feijenoord in Rotterdam. Een dergelijke toepassing op deze kleine schaal is slim en uitgekiend: echt vernieuwend. De uitwerking is mooi, met koudgebogen glas en slanke staalprofielen, waarbij de constructieve veelzijdigheid van staal vernuftig is gebruikt. De details zijn met veel aandacht vormgegeven.

In een ‘agressieve’ omgeving tussen stadion, megabioscoop, music-hall en reclameborden blijft dit gebouw moeiteloos overeind. Een overtuigende winnaar in deze categorie door het slimme en integrale ontwerp,waarmee vormgeving, constructie en uitvoering zijn verenigd in een krachtig eindresultaat. Creaties als deze maken een gehele omgeving aantrekkelijker en verfijnder voor het publiek.’

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.