Zestien schoolgebouwen als monument

Actualiteiten, Nieuws

Zestien schoolgebouwen als monument

Door: Redactie ArchitectuurNL | 07-09-2022

De gemeente Den Haag wil zestien (voormalige) schoolgebouwen aanwijzen als monument. Al vóór het reces zette het college hiervoor een procedure in gang. In vijf van deze panden wordt ook nog daadwerkelijk lesgegeven. De andere panden hebben een andere bestemming gekregen, bijvoorbeeld wonen. Begin 2023 zal het college de aanwijzingsprocedure starten voor bijzonder Indisch erfgoed in Den Haag.

Vorig jaar zijn dertig bijzondere Haagse winkelpanden aangewezen als monument. De gemeente wil dit doortrekken naar schoolgebouwen. Wethouder Robert van Asten: “Deze schoolgebouwen dragen allemaal met hun eigen verhaal bij aan de rijke en diverse geschiedenis van Den Haag. Veel mensen hebben bijzondere herinneringen aan deze gebouwen, of hebben er nog les gehad. Door de panden een monumentenstatus te geven, blijven zij met hun unieke kenmerken behouden voor toekomstige generaties. Zo beschermen we ons Haagse erfgoed.”

Monumentale scholen

De gemeente liet in het verleden onderzoek doen naar scholenarchitectuur in Den Haag, wat resulteerde in het boek ’10 met een griffel: portretten van de mooiste Haagse scholen’. Het onderzoek gaf aanleiding tot het beschermen van enkele bijzondere scholen met cultuurhistorische waarde.

Op de lijst om aangewezen te worden als monument staan onder andere de voormalige katholieke huishoudschool aan de Dr. Kuyperstraat en de oude Marnixschool aan de Ferdinand Bolstraat uit 1909. Ook de oudste Nutsschool van Den Haag en de Eerste Montessorischool van Nederland (1932-1937), die naast elkaar aan de Laan van Poot liggen, wil het college aanwijzen als monument.

Een monument en dan?

Met het verkrijgen van de monumentenstatus wordt een gebouw behouden voor toekomstige generaties. Dat betekent echter niet dat er niks meer aan het gebouw mag worden veranderd. Wijzigingen of verbouwingen aan een monumentaal pand mogen de karakteristieken en waarden echter niet aantasten. Dit wordt getoetst via een omgevingsvergunning. Er wordt dan onder andere gekeken naar de aard van de ingreep, waarom die nodig is en hoe die zich verhoudt tot de monumentale waarde. De gemeente kan de eigenaren ook helpen bij het aanvragen van vergunningen en advies geven over een plan van aanpak en over het verduurzamen van het pand.

Het collegebesluit, inclusief de volledige lijst van scholen die potentieel aangewezen worden als monument, is hier te vinden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
2 Reacties Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.