Zeven nominaties Hedy d’ Ancona-prijs 2016

Evenementen, Nieuws

Zeven nominaties Hedy d’ Ancona-prijs 2016

Door: Petra Starink | 25-11-2015

Voor de Hedy d’ Ancona-prijs 2016, de prijs die zich richt op gebouwen in de zorg waarbij stedenbouw, tuin-en landschapsarchitectuur, architectuur en/of interieurarchitectuur het zorgconcept ondersteunen zijn zeven zorggebouwen genomineerd.

De zeven genomineerden projecten zijn divers. De zorgboerderij Noorderhoeve in Schoorl, de jongerenhospice Xenia in Leiden, een buitenpaviljoen voor chemotherapie in Hilversum, kulturhus Litserborg met zorgappartementen in Den Dungen, het revalidatiecentrum Laurens Intermezzo Zuid in Rotterdam, het Reinier de Graaf Gasthuis ziekenhuis in Delft en het blijf-van-mijn-lijf huis Oranje Huis in hartje Amsterdam.

Kleinschalige projecten

Een zeskoppige jury bestaande uit architecten en zorgprofessionals heeft uit 52 inzendingen een selectie gemaakt. Juryvoorzitter en partner van architectenbureau KAW Reimar von Meding: “Ondanks de terugloop van het aantal ontwikkelde projecten ten opzichte van voorgaande edities, valt het op dat alle nominaties van grote maatschappelijke waarde zijn. Dit zie je met name in de kleinschalige projecten waar niet-conventionele opdrachtgevers nieuwe samenwerkingen aangaan.”
Opvallend is de focus op de patiënt. De jury onderschrijft het belang van deze ontwikkeling: de impact van de leefomgeving op het welzijn van de patiënt is immers groot. Von Meding: “Als opdrachtgevers met engagement, visie en doorzettingsvermogen te werk gaan blijkt er veel mogelijk, zelfs in het huidige veranderende zorglandschap”.

Prijsuitreiking

In februari worden de zeven genomineerde projecten bezocht door de jury. Tijdens deze locatiebezoeken kunnen de opdrachtgevers, architecten en gebruikers -patiënten, personeel en bezoekers- van gedachten wisselen met de jury over hun visie op zorg en de werking van het gebouw.

De prijsuitreiking van de vierde editie vindt plaats op 1 juni 2016. Gelijktijdig presenteert het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie een publicatie met de genomineerde zorggebouwen, een overzicht van alle ingezonden projecten en essays over actuele thema’s in zorgarchitectuur.

In 2014 won de Veilige Veste in Leeuwarden, er was er een eervolle vermelding voor de Paswoningen Het Dorp, in Arnhem.

Meer informatie www.hedydanconaprijs.nl en www.stimuleringsfonds.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.