Zeven nominaties ontwerpwedstrijd BinnenhofInsideOut

Nieuws

Zeven nominaties ontwerpwedstrijd BinnenhofInsideOut

Door: Petra Starink | 13-09-2018

Zeven van de meer dan dertig ingezonden concepten zijn door de jury genomineerd voor een prijs of eervolle vermelding in de Haagse design contest ‘BinnenhofInsideOut’. De ontwerpwedstrijd is een initiatief van FaberExposize en richt zich op een aantrekkelijke Haagse binnenstad, waarbij de aandacht voor de geschiedenis van de parlementaire democratie behouden blijft gedurende de periode dat het Binnenhof wordt gerenoveerd. Het Binnenhof zal vanaf 2020 ruim vijf jaar niet toegankelijk zijn voor het publiek. Hoe zorg je ervoor dat er in die periode niet minder, maar juist meer bezoekers naar Den Haag komen? Professionele designers, van architecten tot grafisch vormgevers en studenten die een opleiding volgen voor een creatief beroep zonden creatieve oplossingen in.

Genomineerd in de categorie professionals zijn:

‘Reflectie’ van Rob Minderman en Christiaan Jansen (Kubik Amsterdam)
‘Binnenhofstebuiten’ van Margit van Schaik, Jesper Baltussen (Baltussen van Schaik) en Max van der Westerlaken (werkzaam bij Rapp+Rapp Architecten)
‘Stork Walk’ van Edwin Scheepens en Janneke Verhagen (Studio Zuid Eindhoven)
‘Zicht op het Constructietheater’ van Frans van Ditzhuijzen en Thijs van Dalen (Studio Bureau Rotterdam)

Genomineerd in de categorie studenten zijn:
‘Binnentoren’ van Lute Biesheuvel, Thomas Edes en Aditya Parulekar (TU Delft)
‘Poch é’ van Rick Abelen (TH Eindhoven)
‘BinnensteBuitenhof’ van Niels van Katwijk, Jill Postma, Kelsey Huis in ’t Veld, Chantal van Rossum en Lute Duvekot (InHolland Rotterdam).

Uitreiking prijzen op Dutch Design Week

Op 30 oktober tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven worden de prijzen bekend en uitgereikt.  Aansluitend opent de tentoonstelling van winnende concepten die tot en met 29 oktober, als onderdeel van dit internationale Design Event, te zien zal zijn. Los van het feit of een inzending met een prijs is gehonoreerd, beoordeelt het Kernteam Omgeving Binnenhof in Den Haag welke ideeën zij aantrekkelijk vindt en realiseerbaar acht. In 2020 zijn daarvan de resultaten te zien.

Jury onder leiding van Hedy d’Ancona

De jury onder leiding van Hedy d’Ancona, was naast deskundigen uit de wereld van kunst en design: Mary Hessing, Nynke Tynagel, Martijn Paulen en Erwin Olaf, samengesteld uit vertegenwoordigers van meerdere instanties die vanuit verschillende invalshoeken een belang hebben bij een aantrekkelijk Den Haag: Marco Esser (directeur Den Haag Marketing Bureau), Michiel Middendorf (general manager World Forum The Hague) en Conrad van Tiggelen (directeur marketing NBTC). Eric Verkerk nam namens de initiatiefnemer deel aan de jurering.

Gevarieerde inzendingen

De jury beoordeelde de inzendingen als uiterst gevarieerd, zonder waarneembare trend. Zo is de bouw van een kolossale toren voorgesteld van waaruit -op het Binnenhof kijkend- de renovatie op de voet gevolgd kan worden. Tot een spel dat door bezoekers gespeeld wordt in de gehele stad en waarbij zeer uiteenlopende partijen met belangen in Den Haag betrokken kunnen worden. Daarnaast waren er ook sterk commercieel georiënteerde concepten die voorbijgaan aan een onderdeel van de opdracht: ‘laat zien wat 800 jaar democratie betekent’. Natuurlijk ontbreken ook inzendingen geënt op moderne technologie en gebruikmakend van beeldschermcommunicatie niet. De jury concludeerde dat er geen significant kwaliteitsverschil waarneembaar was tussen inzendingen van professionals en studenten.

Meer informatie over de ontwerpwedstrijd is hier te vinden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.