Maastricht UMC+ is het eerste ziekenhuis in Nederland dat een duurzaam gebouw gaat realiseren in CLT. Het gebouw vormt het hart van het ziekenhuis en biedt bij binnenkomst een aangename ontvangstruimte met informatiebalie, koffiecorner en uitzicht op de groene buitenruimte. Van hieruit zijn de zorgboulevard in het Entreegebouw en het ziekenhuis via een nieuwe loopbrug bereikbaar. Wiegerinck heeft inmiddels het voorontwerp voor het Entreegebouw van het ziekenhuis afgerond.
Momenteel is hout cross-laminated timber (CLT) een van de weinige natuurlijke materialen die echt bijdragen aan de circulaire bouweconomie van de toekomst. Het is onder andere terug te vinden in de hoofddraagconstructie van het nieuwe ziekenhuisgebouw. De hybride constructie van vijf houten verdiepingen rusten op een betonnen plint. De gevel wordt afgewerkt met een ander biobased materiaal: bamboe.
Daktuin
Het duurzame karakter wordt doorgetrokken naar het dak van de parkeergarage dat voor een groot deel verandert in een groene daktuin. Vol met planten en, waar dat constructief mogelijk is, zelfs met bomen. Het is een heerlijke plek voor patiënten, hun bezoek en voor het personeel. De daktuin vormt tegelijkertijd een fraai en prettig uitzicht voor wie in de klinieken verblijft.
Werkomgeving
Het nieuwe Entreegebouw wordt een gezonde, fijne werkomgeving. Op de verdiepingen +2 en +3 bevinden zich het personeelsrestaurant en een veelheid aan vergader-, overleg-, werk- en pauzeruimten. Plekken om samen te delen of juist in je eentje te werken. Geconcentreerd in een besloten ruimte. Of met zicht op de daktuin of het levendige entreeplein.
Vanzelfsprekend voegt Wiegerinck het Entreegebouw zich zorgvuldig in het bestaande gebouwenensemble van het MUMC+. Daarnaast functioneert het als scheiding van verkeersstromen zodat bezoekers/patiënten, medewerkers en goederen elkaar nergens in de weg zitten.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.