Zijgevels als verticale tuin

Zijgevels als verticale tuin

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 07-06-2010

BSI Bomenservice heeft samen met Building Green International een uniek begroeningsproject afgerond. Daarbij zijn twee zijgevels van een appartementencomplex aan het Stokviswater voorzien van verticale tuinen van elk 280 m2. Het bijzondere groenproject van de Gemeente Rotterdam en het bewonersplatform ‘Pro Groen’ bevat een grote verscheidenheid aan kant en klare haagelementen. Niet alleen wordt daarmee de visuele aantrekkelijkheid van de gebouwen spectaculair verbeterd, ook het lokale leefklimaat krijgt een positieve impuls.

Beplanting
De groene gevels hebben een voor Nederland unieke constructie. Aan de stalen basisconstructie zijn op maat gemaakte aluminium bakken bevestigd. Deze bakken zijn voorzien van twee jaar lang voorgekweekte kant en klare haagelementen en staan vrij van de gevel. De groene gevel is voorzien van een geavanceerd, computergestuurd water- en voedinggeefsysteem. Ook is er een voorziening voor afvoer van overtollig hemelwater. Building Green International (BGI) uit Amerongen en BSI Bomenservice uit Baarn tekenden voor het bijzondere ontwerp en zijn ook verantwoordelijk voor de uitvoering en vijf jaar lang periodiek onderhoud. De beplanting, met hergroeigarantie, bestaat uit diverse soorten soorten klimop, wingerd, bosrank, jasmijn en vuurdoorn. Naast verfraaiing van de gevel heeft de beplanting een positief effect op de plaatselijke luchtkwaliteit, het verkoelen van de gevel, het absorberen van geluid en er wordt een nieuwe schuilplaats geboden aan vogels. Het zuiverend en koelend effect van de twee groene gevels staat gelijk aan dat van tien volwassen bomen. Het gevelbegroeningssysteem van BGI en BSI Bomenservice werd eerder succesvol geïnstalleerd in Monaco, Engeland en Duitsland.

Goed voorbeeld…
De gevelbegroening past binnen de plannen van de Gemeente Rotterdam om een recreatieve groene zone te realiseren langs het Stokviswater, het Haagseveer en de Delftsevaart. Het groene voorbeeld heeft aanstekelijk gewerkt. De ondernemers van de ‘Venetië Passage’ hebben het terras langs de waterkant voorzien van planten, bomen en struiken.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.