ZJA en Archiles Architecten winnen twee prijsvragen

Actualiteiten, Nieuws

ZJA en Archiles Architecten winnen twee prijsvragen

Door: Redactie ArchitectuurNL | 15-12-2021

De combinatie ZJA en Archiles heeft in 2021 twee prijsvragen gewonnen. In de nazomer werd aan hen de opdracht voor het ontwerp van een balsportcomplex en belevingspark in Willebroek gegund. Onlangs kwam hier een sportcomplex met klaslokalen in het Stadspark in Turnhout bij. Beide ontwerpen zijn compact, efficiënt en uitnodigend, naadloos ingepast in de groene omgeving en hebben een uitgesproken klimaatambitie.

Balsportcomplex

Het ontwerp van het balsportcomplex en belevingspark levert onder meer een aandeel in het verbeteren van de groenbeleving, het waterbeheer en de aansluiting met de omringende wijken. Koen Dergent is architect/bestuurder bij Archiles Architecten en geeft aan: “Het uitgangspunt voor dit ontwerp was een goede verhouding tussen het gebouw en het belevingspark. Het complex bestaat hiertoe uit twee hoge volumes – de sportzalen – en een voorgevel die naar het park is gericht.

Verder heeft het balsportcomplex een heldere indeling en is duurzaam qua energie en materiaalgebruik. De begane grond biedt plek voor twee grote sportzalen en bijbehorende faciliteiten als kleedkamers en bergingen. Op de verdieping zijn een cafetaria, met uitzicht op de sportzalen, en polyvalente ruimtes gesitueerd. Via de voorgevel en enkele daklichten kan het daglicht tot diep in het midden van het gebouw doordringen.

Ralph Kieft is partner/architect van ZJA en meent: ”Door de keuze voor een modulaire, zichtbare draagstructuur en het gebruik van eerlijke circulaire materialen krijgt het sportcomplex een uitnodigende, herkenbare en duurzame uitstraling. Hout als basismateriaal geeft een natuurlijke uitstraling in het park. Dit materiaal gecombineerd met een massieve, stootvaste plint in baksteen (van Boomse klei) sluit aan bij de andere gebouwen in het park.

Sportcomplex met klaslokalen

Bij het tweede project moet de 50 jaar oude en te kleine sporthal in Turnhout worden vervangen. Het nieuwe sportcentrum komt midden in het stadspark en zal zich kenmerken door een afgeronde, houten gevel en een glazen klimtoren als eyecatcher.

Op de begane grond zijn twee grote sportzalen gedacht, op de verdieping is er plaats voor een cafetaria met een groot terras en polyvalente ruimtes. Een van de sportzalen is voorzien van een vaste tribune. Ook zal het complex een multifunctionele sportzaal, een dojo en achtklaslokalenherbergen.

Ook in deze opgave staat een integraal duurzame benadering voorop. Dat is vertaald in een compact, flexibel en goed geïsoleerd gebouw, met een demontabele skeletstructuur. Verder is gebruik gemaakt van biobased, herbruikbare en gerecycleerde elementen. Verder speelt natuurinclusief bouwen een belangrijke rol en wordende mogelijkheden voor aansluiting op het lokale warmtenet verkend.

Koen Dergent: “Het nieuwe gebouw moet een comfortabele plek worden voor leerlingen, sporters en bezoekers. Een aangename plaats voor iedereen, waarin zowel het gebouw als het park een verbindende rol spelen. Het ontwerpteam heeft ingezet op een goed werkend geheel, met aandacht voor een efficiënt beheer en eenvoudig onderhoud. Ook moet het nieuwe complex, met zijn uitgesproken klimaatambitie, een duurzaam uithangbord zijn voor de stad.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.