ZJA ontvangt Design Award voor vernieuwd Thialf

Nieuws

ZJA ontvangt Design Award voor vernieuwd Thialf

Door: Petra Starink | 23-10-2017

ZJA Zwarts & Jansma Architecten en DAY Creative Business Partners hebben met het ontwerp van het vernieuwde Thialf in Heerenveen de German Design Award 2018 gewonnen in de categorie architectuur. Het door ZJA ontworpen stadion heeft een nieuwe uitstraling aan zowel binnen- als buitenzijde gekregen. DAY creëerde de algemene visie voor alle ruimtes en de beleving in Thialf. De German Design Award is een internationale award van de German Design Council en heeft als doel trends in design te ontdekken, te presenteren en te eren.

Entree

De dynamiek van het binnenkomen bij Thialf komt tot uiting in het ontwerp van de entree. Twee ‘armen’ van glas strekken zich naar buiten om de bezoekersstroom te ontvangen. Binnen vormt een promenade het verbindingselement van alle functies. Tijdens evenementen krijgen alle bezoekers via deze promenade gemakkelijk toegang tot alle tribunes. Servicepunten en openbare ontmoetingsplekken bevinden zich langs de promenade. Een glazen wand verhoogt de interactie tussen atleten en het publiek en draagt hiermee bij aan een veelzijdige sportbeleving.

Binnenklimaat

Terwijl de promenade het functionele bindende element is, isoleert het ook de wedstrijdhal van invloeden van buitenaf, waardoor een beter binnenklimaat mogelijk wordt. Door een luchtgordijn tussen het publiek en de wedstrijdhal te plaatsen en de promenade te scheiden, elk gebied met zijn specifieke thermische omstandigheden, kan de temperatuur en de luchtvochtigheid gemakkelijk worden beheerd. Bovendien kan de ijstemperatuur worden afgestemd met de precisie van een tiende graad en worden aangepast voor elk afzonderlijk deel van de schaatsbaan. In het vernieuwde schaatsstadion hebben topsporters nu toegang tot het snelste ijs en de beste 400 meter laaglandbaan. 

Interieurontwerp Thialf

Het vernieuwde Thialf ademt in alles topsport. Voor het vernieuwde Thialf is een visie op ruimte en beleving, middels kleur, licht en materialisatie ontwikkeld. Hieruit is het centrale thema gevormd: FOCUS. De ijsbaan in Thialf is het focuspunt. Vanuit dit centrum is in het interieurontwerp een verloop van licht naar donker aangebracht waardoor de aandacht van de toeschouwer naar de ijsbaan wordt getrokken. De glazen wand rond de ijsbaan, bestaande uit secties van blauwe folie, is een opvallend element en zorgt voor een  verbinding met de ijsbaan. Het centrale thema geeft de ijsbaan een unieke uitstraling.

Zonnedak

Het vernieuwde Thialf is een uitbreiding van de ovaalvormige structuur van het bestaande gebouw. Een hoge mate van thermische isolatie, de toepassing van ondergrondse warmte en koude opslag, evenals LED-verlichting, dragen bij aan een energieverlaging van meer dan 50%. Thialf gebruikt niet alleen energie, maar produceert ook energie door middel van 5.000 zonnepanelen op het dak. Het schaatsstadion is van plan om binnen 5 jaar volledig in zijn eigen energiebehoeften te voorzien. Het zal daarnaast dan ook genoeg energie leveren voor 1.250 huishoudens. Thialf heeft het grootste zonnedak van alle stadions in Nederland en is het meest duurzame schaatsstation ter wereld.

Beeld: ZJA

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.