Zomerwandeling Zuidas in transformatie

Actualiteiten, Evenementen, Nieuws

Zomerwandeling Zuidas in transformatie

Door: Redactie ArchitectuurNL | 02-08-2023

Voor het vijfde seizoen op rij organiseert Arcam de Nieuwe Stad op Zondag: een reeks architectonische wandelingen naar buurten die volop in ontwikkeling zijn. Dit jaar staan op het programma de Houthaven, Sloterdijk, Zuidas, Centrumeiland en Elzenhagen-Zuid.

Op 27 augustus staat de Zuidas centraal als zomerwandeling. De Zuidas staat bekend als het economisch centrum van Amsterdam. Naast de herontwikkeling van nieuwe en al bestaande kantoorgebouwen, worden er ook steeds meer woningen gerealiseerd in het gebied. De verwachting is dat in 2030 in totaal 7.000 nieuwe woningen in het gebied opgeleverd worden.

Als onderdeel van de ontwikkeling van het Kenniskwartier op de Zuidas, wordt er binnen het woningaanbod ook rekening gehouden met studenten en starters. Zo voorziet het project Stepstone de buurt van 216 sociale huurwoningen, speciaal voor deze groepen.

Gebieds(her)ontwikkeling

Naast nieuwbouw vindt er ook veel herontwikkeling plaats in het gebied. Zo wordt het Tripolis-complex naar ontwerp van architect Aldo van Eyck uit 1994 ontwikkeld tot bruisende stadscampus. De torens van Van Eyck zijn meegenomen in het nieuwe ontwerp van de campus door MVRDV, waarbij het waarborgen van de iconische waarde voorop stond. Een stuk verderop worden gebouw PI 59 en het Strawinskyhuis zowel getransformeerd als gerenoveerd tot nieuwe, hoogwaardige kantoorgebouwen.

En dan is er nog de Oude Rechtbank van Ben Loerakker die in 2013 is aangewezen als gemeentelijk monument. Met de tijdelijke en de nieuwe Rechtbank Amsterdam is er voor de oude rechtbank een nieuwe bestemming gevonden: een museum voor hedendaagse kunst, waar ook kunst gemaakt wordt. Een leuke wetenswaardigheid is dat kleinzoon Jan Loerakker, ook architect, betrokken is bij de huidige ontwikkelingen van het gebouw.

Praktische info

  • De Zomerwandeling Zuidas vindt plaats op zondag 27 augustus om 13 en 15 uur.
  • Verzamellocatie: Naast het plein voor Rechtbank Amsterdam, Parnassusweg 280, 1076 AV Amsterdam
  • Tickets: € 15,- Regulier | € 2,-Stadspas Groene Stip (alleen op vertoon van een geldige kaart bij aanvang rondleiding)
  • Tickets
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.