Zware slag voor plan Calypso

Zware slag voor plan Calypso

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 30-01-2008

Omwonenden en ondernemers van het Schouwburgplein in het centrum van Rotterdam hebben het bouwplan Calypso een zware slag toegebracht. Bij de rechtbank hebben ze een overwinning behaald die waarschijnlijk maanden vertraging zal opleveren voor het project dat moet verrijzen op de plek waar het Holiday Inn-hotel, de Calypsobioscoop en de Pauluskerk hebben gestaan.

Volgens de Rotterdamse bestuursrechter is de gemeente Rotterdam wat al te makkelijk over de bezwaren heengestapt van omwonenden en ondernemers. De buurt vindt het dominante ontwerp van architect William Alsop te hoog, te massaal en niet passen in de omgeving. Ze vrezen dat ze geen daglicht meer zien en dat het monumentale karakter van de Westersingel ten grave wordt gedragen als de 70 meter hoge kolos wordt gebouwd.

Negatief advies
De buurt heeft eerder bij de gemeente bezwaar gemaakt tegen de bouwvergunning. Het college wees de bewaren af. Het bouwplan kreeg ook een negatief advies van de welstandscommissie. De bestuursrechter heeft het negatief advies van de Rotterdamse welstandscommissie – en de net zo vernietigende second opinion van de Utrechtse evenknie – zwaar laten meewegen in de uitspraak.

De actievoerders beseffen dat de rechter hen een sterke positie heeft gegegeven en roepen de gemeente op tot overleg. ,,We moeten kijken of we bruggen kunnen slaan. Zij vinden dat err een nieuw initiatief moet komen dat rekening houdt met de omgeving.

Achter het plan
Wethouder Karakus (bouwen en wonen) beraadt zich over vervolgstappen. Hij tekent daarbij aan dat hij nog steeds achter het bouwplan van architect William Alsop staat, omdat dit ’een goede manier is om een levendige binnenstad te krijgen’.

Bron: Algemeen Dagblad

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.