Zwart-gekoolde vakantiewoning

Zwart-gekoolde vakantiewoning

Nieuws
Door: Petra Starink | 28-08-2013

Aan de Geul in Zuid-Limburg is in drie maanden tijd een duurzame, zwart-gekoolde vakantiewoning neergezet. Architectenbureau Upfrnt, WHD Interieurbouw en Zwarthout zijn verantwoordelijk voor het concept.

Bouwen aan de Geul ligt gevoelig en wordt niet altijd toegestaan. De gemeente Gulpen-Wittem wilde toch gehoor geven aan dit initiatief in ruil voor sloop van de huidige opstalletjes. Een uitdaging was de Geul die regelmatig overstroomt en waar rekening mee moest worden gehouden. Er werd een oplossing gevonden door het geheel op bomen uit de omgeving te tillen en direct op een iets hoger gelegen pad aan te sluiten.De woning ligt verborgen in de natuur maar door de grote puien biedt het maximaal uitzicht op de Geul.

Door het gebruik van zonne-energie en het toepassen van organische materialen is de woning energie leverend en CO2 neutraal. De woning heeft veel isolatie en driedubbel glas. Warm water wordt geleverd door zonnecollectoren en verder op het terrein staan zonnepanelen waardoor elektriciteit wordt geleverd om te koken en te verwarmen. De woning is niet op het riool aangesloten: het water wordt in een helofytenfilter gereinigd en stroomt weer schoon in de Geul.

Het Amsterdamse bedrijf WHD Interieurbouw startte in april met de bouw en leverde het gebouw in juli op. De woning werd grotendeels prefab voorbereid en ter plekke afgebouwd. De stammen waar de woning op rust, werden geleverd door Staatsbosbeheer en LokaalHout leverde de rest van het hout.

Het opvallende ‘verkoolde’ hout is gebrande lariks. Deze techniek wordt Shou-Sugi-Ban genoemd. Het gebrande hout is onderhoudsvrij, aldus leverancier Zwarthout uit Laren. Het hout is, waarschijnlijk door stoffen die bij het branden vrijkomen, ongevoelig voor schimmels en insecten.

Japanse techniek
Architect Peter Weijnen van Zwarthout maakte in 2006 kennis met deze Japanse manier van houtbewerken en bouwde voor zichzelf een huis met een gebrande gevel. Weijnen onderzocht de beste manier om het hout te branden en bouwde in Laren een werkplaats met een speciale oven. In die oven worden drie soorten zwarthout gemaakt. Het hout wordt op de gevel bevestigd met een RVS vlonderschroef met zwarte kop.

Bekijk de video van Pieter Weijnen over de bouw van de vakantiewoning

Foto’s: IC4U.org, Hans Peter Föllmi

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
2 Reacties Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.