De Zwarte Hond ontwerpt nieuw kantoor Liander

Nieuws

De Zwarte Hond ontwerpt nieuw kantoor Liander

Door: Redactie ArchitectuurNL | 03-02-2021

Netwerkbedrijf Alliander heeft De Zwarte Hond uitgenodigd een ontwerp te maken voor het nieuwe kantoor van netbeheerder Liander, technisch specialist Qirion en meetbedrijf Kenter in het havengebied van Amsterdam Sloterdijk.

Aandacht voor alle onderdelen van het programma

Het ontwerpteam, dat naast De Zwarte Hond bestaat uit DGMR, Coare Architectuur, IMD Raadgevende Ingenieurs en De Urbanisten, maakte een ontwerp dat opvalt door de gelijke aandacht voor alle onderdelen van het programma. Werkgebouwen en opslagruimten zijn met dezelfde zorg ontworpen als het kantoorgebouw en aaneengesmeed tot een stoer en indrukwekkend geheel. Het plan roept herinneringen op aan de hoogtijdagen van de industriële architectuur, maar met een onderliggende duurzaamheidsambitie die geheel op de toekomst is gericht.

Een geschikte kavel voor nieuwbouw is nu gevonden in het havengebied Sloterdijk 3. De Zwarte Hond vertaalde de functionele eisen en wensen voor de nieuwe locatie naar een ontwerp, dat rekening houdt met mogelijk veranderende behoeften van Liander in de toekomst. Deze inzet komt voort uit de gezamenlijke wens van architect en opdrachtgever om een positieve bijdrage te leveren aan maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering, schaarste aan grondstoffen, diversiteit en arbeidsparticipatie.

Kantoor met gevels van weervast staal

Door het kantoorpersoneel en de mensen die op de buitenlocaties werken faciliteiten te laten delen, wordt de nieuwbouw bij uitstek een plek voor samenwerking. Het gezamenlijke restaurant, het dakterras en de verblijfsplekken in de buitenruimte zorgen ervoor dat het leggen van onderlinge contacten wordt gestimuleerd. Het industriële silhouet van de gebouwen en de gevels van weervast staal passen goed bij de bedrijvenlocatie in de haven. Het ontwerp bestaat uit een ritmische afwisseling van gebouwen en tussenruimtes, die als een barcode op het kavel zijn gepositioneerd. Aan de kop vormt het kantoor een hoogteaccent en is daarmee zichtbaar vanaf de A5. Vanaf de straat bieden verschillende doorzichten een blik op de diverse werkzaamheden van Liander.

Duurzaamheidambities

Samen met Copper8 zijn speciaal voor Alliander en dit project duurzaamheidsambities geformuleerd die in het ontwerp tot uiting komen in een hoge mate van flexibiliteit, schaalbaarheid en modulariteit. Daarmee is het ontwerp aanpasbaar, efficiënt en veerkrachtig richting de toekomst. Samen met DGMR – dat ook verantwoordelijk is voor onder andere brandveiligheid en bouwfysica – is een installatieconcept ontwikkeld dat in de tijd aanpasbaar is. Ook het interieurontwerp, dat wordt gemaakt door Coare Architectuur is aanpasbaarheid en toekomstbestendigheid een belangrijk thema.

Landschapsplan ontworpen door De Urbanisten

Het landschapsplan voor de ruimte op en rondom de gebouwen is ontworpen door De Urbanisten. Rijke beplanting vormt een habitat voor insecten, vogels, amfibieën en kleine zoogdieren. Regenwater wordt op het terrein geborgen en gebruikt voor de bewatering.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.