Zwarthout, traditionele vernieuwing

Zwarthout, traditionele vernieuwing

Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 06-02-2013

Gisteren hield architect Pieter Weijnen een presentatie op de Bouwbeurs in Utrecht over zijn ontmoeting en ervaringen met zwarthout, of zoals de oorspronkelijke Japanse naam is, Shou Sugi Ban.  Het werd een reisverhaal met alle ervaring van Pieter Weijnen tussen de bouw van zijn eerste huis  op het Steigereiland in Amsterdam  tot de laatste ervaringen met zijn nieuwe bedrijf Zwarthout nu toe.

Op de Biënnale in Venetië in 2006 maakte Pieter Weijnen kennis met het werk van de Japanse architect Fujimori. Hij was er zo van onder de indruk dat hij een reis maakte naar het Japanse eiland Hishimo, om daar de huizen van Fujimori in het echte te bekijken. Fujimori maakt veel gebruik van Shou Sugi Ban, verduurzaamd hout waarvan de buitenlaag is gebrand op traditionele Japanse wijze. Dit hout wordt van oudsher in Japan als gevelbekleding toegepast, omdat het verder geen behandeling behoeft, geen onderhoud vergt en niet wordt aangetast door schimmels en insecten. Dat laatste heeft waarschijnlijk te maken met de giftige stoffen die door het branden in het hout zitten.

Pieter Weijnen paste voor het eerst gebrande lariks toe bij de bouw van zijn tweede energie-neutrale huis  op Steigereiland. Het afgelopen jaar heeft Pieter Weijnen zich gewijd aan het onderzoek naar en perfectioneren van het branden van hout, zowel het productieproces als het uiteindelijke product. De brandingstechniek is verbeterd, en in Laren is nu een werkplaats met een speciale oven hiervoor.  Hij ontwikkelde drie soorten zwarthout: diepgebrand, licht gebrand (waarbij de houtnerf beter zichtbaar blijft) en diepgebrand, waarbij de buitenkant is afgeborsteld en behandeld met olie.

Ook met de bevestiging van het hout op de gevel is door trial and error verbeterd, Weijnen past nu een RVS vlonderschroef met zwarte kop toe. Tot nu toe heeft Weijnen alleen met Lariks gewerkt, maar hij wil binnenkort ook met ceder gaan werken. Tot slot liet hij enkele ontwerpen zien voor kleine gebouwen bekleed met Zwarthout, bijvoorbeeld een vakantiewoning in Schin op Geul.

Op de expositie van Material Experience staat een mockup van zwarthout, met de drie genoemde varianten. Aanraking levert zwarte vingers op, maar volgens Weijnen is dit euvel na enkele weken voorbij.

Per 1 januari heeft hij een nieuw bedrijf opgericht, ZWARTHOUT, dat gebrand hout produceert op bestelling.  Meer info: www.zwarthout.com

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.