Beweegcentrum On Campus

Beweegcentrum On Campus

Nieuws
Door: Petra Starink | 25-09-2014

In Zwolle is het beweegcentrum ‘On Campus’ in gebruik genomen. Het gebouw staat op de campus van Windesheim en heeft 3 zwembaden, een therapiecentrum, diverse sportzalen en een klimhal. Het ontwerp is van Broekbakema architecten.

Het uitgebreide programma van ‘On Campus’ bestaat uit verschillende onderdelen. Zo is er het ‘natte’ gedeelte, met een wedstrijdbad van 25 meter, een instructiebad van 20 meter en een verwarmd therapiebad. Het therapiebad heeft een beweegbare bodem en hier kunnen mensen weer revalideren na een operatie of ongeluk. Ook gezondheidsinstellingen in de regio Zwolle maken er gebruik van.

[fotolplayer]

De therapiezalen met observatie en behandelruimten bevinden zich in het droge gedeelte, net als de sportzalen en instructieruimtes voor de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (CALO) van Windesheim. In het nieuwe gebouw zijn ook een judozaal, een fitnessruimte en een klimhal opgenomen. Tevens is er een video-instructieruimte, waar studenten videobeelden kunnen analyseren. De centrale entreehal vormt de verbinding tussen alle onderdelen, die bij binnenkomst ook allemaal zichtbaar zijn. Beide gebruikersgroepen hebben een eigen entree gekregen: de hogeschool aan de noordzijde vanuit het hart van de campus en de bezoekers aan de zuidzijde van het gebouw. De entrees komen samen in de entreehal, die tevens dienst doet als de bouwfysische grens tussen de ‘natte’ en ‘droge’ functies.

Compact gebouw met thermische schil

Het beweegcentrum is een compact gebouw met een goede thermische schil van 20 cm isolatie en 3-voudige beglazing. De warmte wordt duurzaam opgewekt met een hout gestookte ketel. Het gebouw is opgetrokken uit grote prefab betonelementen die tevens de binnenafwerking zijn. Ruwbouw is dus afbouw en zorgt voor een robuuste uitstraling. Campus Windesheim ligt in een drinkwaterbeschermingsgebied. Daarom is er geen warmte koude opslag (WKO) mogelijk en is het bouwen van kelders gevoelig en duur. Door het beweegcentrum aan te laten sluiten op het verhoogde maaiveld van de campus is bij de zwembaden geen sprake van een dure kelder. De bassins en technische ruimtes liggen gewoon op het ‘oude’ maaiveld en zijn voor onderhoud bereikbaar vanaf de rondweg.

Beeld: Broekbakema architecten

Gerelateerd

Tags: , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.