‘Zwembad’ Voorlinden en Crystal Houses winnen Glas Awards

Nieuws

‘Zwembad’ Voorlinden en Crystal Houses winnen Glas Awards

Door: Jacqueline Knudsen | 10-11-2016

De Glas Award 2016 is gisteren uitgeloofd aan het ‘schijn-zwembad’ in Museum Voorlinden te Wassenaar. Crystal Houses P.C. Hooftstraat Amsterdam van MVRDV ontving de Innovatie Award. De prijsuitreiking vond plaats tijdens SGA Vakdagen te Gorinchem.

Glas Award Schijnzwembad

Het in september 2016 geopende Museum Voorlinden is een ontwerp van Dirk Jan Postel van Kraaijvanger. In het museum bevindt zich een glazen kunstwerk van de Argentijnse kunstenaar Leandro Ehrlich. Glasbedrijf Glasimpex heeft dit ‘schijn-zwembad’ uitgevoerd. Het circa 3 meter diepe zwembad ziet er compleet normaal uit, alleen bestaat het wateroppervlak (6 x 3 m) uit glas met een laagje water van 60 mm. Vanuit de kelder kunnen bezoekers schijnbaar ‘onder water’ lopen. “Met behulp van een simpele glasplaat wordt een volledig zwembad voorgesteld en om de suggestie werkelijkheid te laten worden is veel reken-, teken- en montagewerk verricht. Complex in z’n eenvoud.” aldus de jury.

Innovatie Award: Crystal Houses

De Innovatie Award ging naar de dragende glazen bakstenen gevel van het in april 2016 in gebruik genomen Crystal Houses, de eyecatcher in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam. Dit ontwerp van MVRDV is een uitvergrote kopie van het uit 1890 daterende origineel van architect H. Pleiter maar de bakstenen, hanenkammen en kozijnen zijn nu volledig van gegoten glas, terwijl geslepen glas de ramen en kaders imiteert.
Crystal Houses heeft een veelheid van bijzondere invalshoeken: niet alleen het resultaat is nooit eerder vertoond, ook zijn bij de ontwikkeling vele partijen uit de bedrijfskolom zij aan zij opgetrokken. Bij de ontwikkeling en uitvoering van Crystal Houses zijn naast MVRDV, Gietermans & van Dijk Architecten, TU Delft, adviesbureaus Brouwer & Kok en ABT, glasfabrikant Poesia, glasproducent CURA Glass, aannemer Wessels en metselbedrijf gebroeders Poppe de belangrijkste zijn. De prijs ging naar de opdrachtgever van het project, ontwikkelaar Warenar.

De Glas Award is een initiatief van de Vakgroep GBO van Bouwend Nederland, de werkgeversorganisatie in de vlakglassector. Eisma Bouwmedia, uitgever van onder meer Glas in Beeld, is mediapartner.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.