Zwevend oog op dak van de Fundatie

Zwevend oog op dak van de Fundatie

Nieuws
Door: Petra Starink | 11-01-2012

Het museum de Fundatie in Zwolle gaat verbouwen. Vanaf 8 januari is het museum gesloten. Het museum wordt uitgebreid met een zwevend oog op het dak. Het ontwerp van Hubert-Jan Henket, die vele museumuitbreidingen heeft ontworpen en sinds eind 2010 onder de naam Bierman Henket architecten werkt.

In de ellipsvormige uitbreiding boven op het huidige gebouw komen twee verdiepingen met nieuwe expositieruimten. Er worden twee ovale zalen gebouwd en aan de noordkant komt een raam van 65 vierkante meter dat uitzicht biedt op de stad. De twee zalen staan in open verbinding met elkaar met een atrium en een spiraalvormige trap. Vanaf de begane grond leidt een glazen lift de bezoekers naar het oog.

Het oog zal bekleed worden met keramische tegels in wit, lichtblauw en zilvergrijs. Het zal in schril contrast staan met de neoclassicistische stijl van het museum dat in 1840 gebouwd is. De provincie Overijssel draagt 5 miljoen euro bij aan de uitbreiding. Het museum gaat op 12-12-2012 weer open, met een expositie van fotograaf Pieter Henket, de zoon van architect Hubert Jan Henket , en de expositie ‘Dansen op de vulkaan’ over kunst en leven in de periode van de Weimar-republiek.

Opdrachtgever: Gemeente Zwolle en Museum de Fundatie
Aannemer: BAM
Adviseurs:
ABT, Adviesbureau voor bouwtechniek bv
Huisman & van Muijen, adviseur installatieadvies
BBN adviseurs, bouwkostenmanagement
Climatic Design Consult, adviesbureau voor bouwfysica

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

5 Reacties Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.