Zwolle onderzoekt ‘billboardwoningen’

Zwolle onderzoekt ‘billboardwoningen’

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 28-02-2008

Woningen waarvan de gevels oplichten met flitsende reclame. Het zijn Amerikaanse taferelen, die wat betreft architectenbureau Sacon in de toekomst ook in Zwolle te zien zullen zijn. Het Zwolse ontwerpbureau lanceerde in een haalbaarheidsstudie voor de gemeente deze ‘billboardwoningen’.

Exclusief
Langs de snelwegen in het land wordt veel gebouwd. De grote bedrijventerreinen kennen we allemaal. Er zitten architectonische hoogstandjes tussen, zoals woningen die onderdeel zijn van een geluidswal. Maar ‘billboardwoningen’ zijn nog niet eerder gerealiseerd, claimt Sacon de exclusiviteit van zijn plan.

Het opmerkelijke idee ontstond toen het Zwolse bedrijf al brainstormend over een nieuwe invulling voor de A28-zone tussen de Burgemeester Roelenweg en de Monteverdilaan nadacht. Die opdracht kreeg het van de gemeente.

Visie
“Ze wil met een visie voor het gebied voorkomen dat het een breiwerk van allerlei plannetjes wordt”, legt Sacon-architect Hanneke Rinkel uit. “Plannen voor een kerkgebouw passeerden bijvoorbeeld al de revue en in het deelgebied krijgt nu daklozen-opvang De Herberg een plekje.”

In de studie moest onder andere aandacht besteed worden aan een betere ontsluiting en de bouwvolumes. Sacon kwam uit op een multifunctioneel gebruik, waar wonen, werken en leren samen gaan.

Zijn inrichtingsplan houdt ook een intensief gebruik van de ruimte in. Zo is er een schoolgebouw in opgenomen, waar de leerlingen op het dak zouden kunnen pauzeren.

Dove gevel
Maar Sacon keek verder dan de opdracht. “Zo’n gebied biedt altijd nog meer kansen”, meent Rinkel. “We wilden verder kijken en ons daarbij niet laten hinderen door wet- en regelgeving zoals milieu en geluidsoverlast vanaf de snelweg”, voegt Sacon-directeur Mat Baltussen eraan toe.

Omdat het een zichtlocatie bij uitstek is, ontstond het plan van de woningen met een patio en een blinde muur. Die ‘dove gevel’ zou naar de snelweg gericht moeten staan. Zo leent deze zich bij uitstek voor lichtreclame.

Sacon is (uiteraard) razend enthousiast. “Dit kan het visitekaartje van de stad zijn”, meent architect Rinkel.

“Veel steden proberen dat kaartje af te geven met hoogbouw. Wij laten hiermee zien dat het ook op een andere manier kan. Je kunt je ook onderscheiden met iets kleins, maar wel opmerkelijks. Dit plan is bij uitstek geschikt om dit gebied levendig te maken. En voor de automobilist dient het als een herkenningspunt: de billboardwoningen zijn een teken dat ze ter hoogte van Zwolle rijden.”

In de verkenningsstudie zijn zeven van dit soort woningen op snelweg-niveau ingepland, maar het kunnen er ook meer of minder zijn.

Of de billboardwoningen daadwerkelijk worden gerealiseerd is nog maar de vraag. “Maar het kan het begin van iets moois zijn”, benadrukken Rinkel en Baltussen. De architect: “Als je niet durft te dromen, gebeurt er nooit wat.” De verkenningsstudie is enthousiast door de gemeente ontvangen, maar de ontwikkeling van de billboardwoningen wordt op het stadhuis niet echt realistisch geacht.

Bron: De Stentor

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.