Placemaking Waterlandplein

Cross-overs en co-creatie

Placemaking Waterlandplein

Door: Jacqueline Knudsen | 23-04-2013

Een podium met uitklapbare catwalk staat sinds april op het Waterlandplein in Amsterdam. Het is een co-creatie project, gemaakt door bureau Placemakers samen met leerlingen van het  Bredero Lyceum. Wanneer het podium gesloten is, staat er een huisje met kijkgaten waardoor je stiekem naar binnen kunt gluren, naar een kunstinstallatie van kunstenaarscollectief A world of BLISS.

Het tijdelijke buurtpodium is de afgelopen maanden ontwikkeld door Placemakers in nauwe samenwerking met verschillende organisaties, kunstenaars en bewoners uit de Waterlandpleinbuurt in Amsterdam Noord. Voor de ontwikkeling van het podium zette Placemakers architectuur en sociologie in om meer levendigheid te brengen en ontmoeting in de wijk te stimuleren. Door in het proces mensen actief te betrekken, zijn meerdere groepen samen eigenaar.

Locatie

De Waterlandpleinbuurt is fysiek en sociaal in herontwikkeling. Inmiddels zijn er verschillende koop- en huurappartementen gebouwd en in de zomer 2013 wordt het nieuwe Waterlandplein opgeleverd. Hier komt een horecapaviljoen en een podium als ontmoetingsplaats, ontworpen door bureau TJEP. Het idee voor een tijdelijk podium in park de Groene Zoom is uitgewerkt als voorloper hierop. Zo krijgt het definitieve podium vast draagvlak en bekendheid. Placemakers werkt aan het Waterlandplein vanuit de Modestraat, een broedstraat voor culturele en maatschappelijke initiatieven in de buurt.

Co-creatie

Placemakers ontwikkelt publieke gebouwen en pleinen samen met mensen en instellingen die daadwerkelijk gebruik maken van een plek.  Naomi Hoogervorst van Placemakers:“We verwerken wensen en kennis van bewoners, lokale instellingen en ondernemers in het ontwerp om een plek meer gebruikswaarde te geven. Zo ontstaat een gedragen plan, waar dankbaar gebruik van wordt gemaakt.” Leerlingen van het Bredero Lyceum, een lokale middelbare school, werkten mee met het Placemaking project. Zij zijn de buurt in gegaan en hebben met observaties, enquêtes en interviews wensen uit de buurt naar boven gehaald. Deze input is meegenomen in het ontwerp, het programma en het communicatieplan. Zo staat de huis-vorm van het podium symbool voor de behoefte aan meer ‘samenkomst’ en ‘ gezelligheid’ in de buurt. Ook heeft het een catwalk voor modecreaties van de Modestraat en een overkapping en achterwand voor goede akoestiek voor muzikanten van de Muziekschool.

Daarnaast kwam uit het onderzoek naar voren dat het podium stand moet kunnen houden op een plek met veel hangjongeren. Het podium is uit voorzorg hufterproof gemaakt. Ze kan volledig worden afgesloten en de catwalk klep kan alleen van binnenuit worden geopend. Als het podium niet in gebruik is, dient ze als kunstobject, waarbij je door kijkgaten stiekem naar binnen kan gluren. In het podium ontdek je een spannende installatie van kunstenaarscollectief A world of BLISS.

Actie

Tijdens de opening ‘Waterlandplein’s got talent’ presenteerden modellen, dansgroepen en zangers hun talenten op het Pilot-podium. Het was een groot succes; ruim 500 bezoekers genoten van de optredens van tientallen lokale performers. De opening vormde de aftrap van een lenteseizoen vol buurttalent. Daarnaast leent Placemakers de sleutel van het podium uit aan mensen die zelf een programma willen initiëren. Hiermee voorziet het podium in de behoefte aan cultuur en dynamiek in de Waterlandpleinbuurt.

Het hele project wordt mede ondersteund door woningcorporaties als Ymere en Stadsdeel Amsterdam-Noord. Ook de winkeliersvereniging en maatschappelijke organisaties als Combiwel leveren een bijdrage. Op deze manier zijn meerdere groepen samen eigenaar van het podium.

In ArchitectuurNL 07 2012 staat een uitgebreid interview met Placemakers

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.